Министерството на външните работи на Хърватия приветства решението на Апелативната

...
Министерството на външните работи на Хърватия приветства решението на Апелативната
Коментари Харесай

Хърватия: Присъдата на Воислав Шешел е прекалено мека за неговите престъпления

Министерството на външните работи на Хърватия приветства решението на Апелативната камара на Международния механизъм за наказателните трибунали да удостовери първоинстанционната присъда на Хага за Воислав Шешел. От ведомството обаче подчертаха, че тя е прекомерно мека по отношение на осъществените от него закононарушения, предава Радио „ Свободна Европа “ в македонската си редакция.

Шешел получи 10 години затвор за закононарушения против човечеството поради словото му в Хрътковци, Сърбия, на 6 май 1992 година, което води до депортиране, гонене и принудително изселване на хърватите във Войводина, предава Фокус.

Воислав Шешел бе приет за отговорен и наказан на 10 година отнемане от независимост от Хага, само че все пак водачът на опозиционната Сръбска радикална партия няма да отиде в пандиза, защото прекара в ареста в Хага 11,5 година През 2016 година Шешел бе оневинен по всички обвинявания, повдигнати против него от Прокуратурата на към този момент разпуснатия Международен углавен арбитражен съд за някогашна Югославия (МНСБЮ).

Първоначално сръбският политик бе оневинен по всички девет обвинявания в обвинителния акт, в това число за приложимост на тирада за ненавист, подбудителство към военните закононарушения в Хърватия и Босна и Херцеговина по време на военни спорове от 90-те години на предишния век, както и за експулсиране на етнически хървати от северната провинция Войводина в Сърбия. Прокуратурата в Хага апелира това решение, а Шешел показа писмен отговор на жалбата. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР