Министерството на туризма задейства процедурата по създаване на туристически гаранционен

...
Министерството на туризма задейства процедурата по създаване на туристически гаранционен
Коментари Харесай

МТ задейства процедурата по създаване на туристически гаранционен фонд

Министерството на туризма задейства процедурата по основаване на туристически гаранционен фонд. „ На 11 януари представихме модела на гаранционния фонд пред Министерския съвет “, разгласи министърът на туризма Зарица Динкова по време чуване в отрасловата комисия към Народното събрание.

За да стартира да работи туристическия гаранционен фонд, следва още доста работа.

Трите стълба, върху които е създаден идейният план са: предпазен надзор върху активността на туроператорите, наложителна туристическа застраховка и самият гаранционен фонд.

Преминаваме към втора фаза, където ще ни е нужна вашата поддръжка, преди да внесем законодателни оферти “, сподели Динкова пред членовете на Комисията по туризъм.

Припомняме, че още с встъпването си в служба, през месец юни 2023 година, Динкова даде обещание дейна работа в посока реализирането на идейния план на някогашния длъжностен министър Илин Димитров за основаването на туристически гаранционен фонд.
 Зарица Динкова „ Активна работа “: Пореден министър с заричане за туристически гаранционен фондКакъв е идейният план?
Идеята е за фондът в началото да се употребява заемен капитал – 5 млн. лв. или 10 млн. лв. – който ще се възвръща от участниците в него. Вноските ще се дефинират като % от оборота на организациите – 0.1%, което все още значи вноски сред 80 и 1000 лева, прецизираха при представянето на плана през март 2023 година от МТ.

Замисълът е фондът да покрива изплащането на компенсации над лимита на отговорност по застраховката в случаи на неплатежоспособност, при краткотрайна несъстоятелност (проблем с ликвидността) и при възможни непредотвратими и изключителни условия.
Развитие на туризма
По време на чуването си в Комисията по туризъм Зарица Динкова заяви, че до дни стартира рекламирането на България през Гугъл. 

Имаме кредитна линия от Гугъл в размер на 2.5 млн. евро и тези дни започваме рекламата на България като туристическа дестинация в платформата, сподели Динкова.

Според министерството би трябвало да има уравновесен метод при рекламирането на страната ни, с цел да се следва задачата България да се наложи като дестинация за четири сезона. Моята визия е, че би трябвало извънредно дейно да използваме новите съвременни средства за маркетинг и реклама - цифровите платформи, добави Динкова и изрази признателност към Народното събрания за признатите отраслови промени в Закона за публичните поръчки по отношение на опцията за реклама в платформите.

Работи се интензивно и по назначението на туристическо аташе в Румъния. Новината дойде в отговор на въпрос дали се готвят журналистически турове за непознати публицисти в Северозападна България по сходство на тези, които се провеждат за пресата на други страни в други елементи на страната. 

В Северозападна България до момента сме работили най-вече по така наречен меки ограничения, сподели министър Динкова. Миналата година фондация " Америка за България " стартира специфичен план там за основаването и поддръжката на дребни компании, които да работят в региона на туризма ". 

Дунавските общини пък са идващия приоритет на министерството за финансова поддръжка на ограничения в региона на маркетинга, както бе направено предходната година за черноморските общини. 

Разработва се и маршрут за Четвъртия кръстоносен поход, който стартира от Фландрия, а през нашите земи минава през Северозападна България и старите ни столици. неотдавна и община Бургас поискала да се включи в маршрута, защото на нейна територия на процедура е приключил един от кръстоносните походи.  
Законопроект
Парламентарната Комисия по туризъм одобри на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с който се предлага въвеждането на условия за обезпечаване на наличен морски плаж за хората с увреждания.
 плаж ГЕРБ предлага всички български плажове да са налични за хора с увреждания
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР