Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу

...
Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу
Коментари Харесай

Димитър Главчев: Клисура е непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието

" Клисура е горделивост, достолепие, блян и възторг. Непоклатима решителност против несвободата, потисничеството и безправието ". Това сподели в словото си във връзка 148 години от експлоадирането на Априлското въстание служебният министър-председател. Той одобри почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад " 20-и април " в града, съобщи Българска телеграфна агенция.

Десетки поданици и посетители на Клисура участваха на тържествената заря-проверка във връзка годишнината.

" Преди 148 години Априлското въстание, въпреки и брутално потушено, сподели на целия свят, че България е земя на свободни хора и бъдещата страна има място в Европа ", уточни още министър председателят. Той акцентира, че не просто би трябвало да се помни делото на героите, само че и да се отстояват с безапелационна непоклатимност непреходните идеали за правдивост, независимост и самостоятелност.

Главчев посочи, че в навечерието на Великден за него е изключителна чест да бъде в Клисура с потомци на славни патриоти. " Убеден съм, че всеки дом и семейство тук ревниво пази в родовата си памет парченце от героизма на собствен предтеча, взел участие в Априлската епопея ", сподели още министър председателят.

" Клисура първа на 15 януари 1876 година възвърне с Панайот Волов и Георги Бенковски революционния комитет, основан от Левски. В него влизат клисурците Петър Павурджиев, Христо Попов, Христо Драганов, Стефан Почиков - все почтени хора ", сподели в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той напомни, че по това време градът е от над 800 къщи, дребен, само че преуспяващ. По думите му в деня на въстанието в града 350 зле въоръжени клисурци се изправят против 2000 души турска армия. Над 400 са жертвите - дами, деца, старци и революционери.

" Клисура даде себе си цяла опожарена, свидни жертви и сподели на България по какъв начин се люби и по какъв начин се умира за отечеството ", съобщи Кабаиванов.

Проявите в Клисура, отдадени на 148 години от експлоадирането на Априлското въстание, започнаха през днешния ден със заупокойна литургия в храма " Св. Никола " и литийно шествие до площад " 20-и април ". Утре начало на тържествата ще бъдат осъществявания на децата от музикална школа " Алмадин " - Сопот в 10:30 часа.

В 12:00 часа ще стартира историческата възстановка, в която вземат участие локални самодейци и членове на Национално сдружение " Традиция " от страната.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР