Значими археологически обекти стоят в основата на развитието на културния

...
Значими археологически обекти стоят в основата на развитието на културния
Коментари Харесай

Министърът на туризма Евтим Милошев посети древния град Мисионис

Значими археологически обекти стоят в основата на развиването на културния туризъм и устойчивото развиване на цели райони. Пример за това е Търговище и античната и средновековна цитадела Мисионис наоколо до града. Това беше фокусът на диалозите на служебния министър на туризма Евтим Милошев, който посети Търговище и археологическия обект дружно с кмета на града Дарин Димитров, регионалния шеф на Област Търговище Гергана Цонева и Тодор Янакиев - ръководител на БХРА в града и член на Управителния съвет на организацията. Министърът се срещна и беседва и с известния археолог проф. Николай Овчаров, който от години прави своите огромни открития и работи на крепостта Мисионис. Професорът персонално разведе и срещна гостите с уникалността на мястото и с работата на археолози и учени на терен. От позиция на културния туризъм Мисионис е един обект, който е извънредно огромен като повърхност и значим за този регион, той е основен, основен, намирайки се на съвсем равно разстояние сред старите български столици Плиска, Преслав и Търново, наоколо до Шуменската цитадела и други археологически забележителности в покрайнината, изясни проф. Овчаров.

„ За първи път съм на Мисионис и извънредно съм впечатлен от мащаба, от степента на непокътнатост на този град, първо римски, по-късно феодален. Това, което видях на археологическия обект, мястото, където се намира той - сред трите остарели български столици, непосредствената непосредственост до морето - всичко това е голям капацитет за развиването на Търговище и на целия район, " акцентира министър Милошев и добави:

„ Припознавам културния туризъм като своя персонална идея предвид на цялата си биография дотук. Смятам, че, първо, в България има големи предпоставки за развиването му и второ, културният туризъм е нещо целогодишно и към него могат да се развиват всички форми на туризъм. Много е впечатляващо. " Той означи, че достъпът до разположения на планинския връх град е комплициран, само че дава доста благоприятни условия. Сегашната екопътека, която води до Мисионис, може да се трансформира в красива пешеходна алея с места за отмора и е належащо да се влага в нея.

„ 9 години се борим Мисионис да бъде даден на община Търговище, това към този момент е реалност, от два месеца имаме акт за благосъстоятелност и сме на финала пред сключване на контракт с Министерството на културата, с цел да можем да аплайваме по европейски планове ", заяви кметът Дарин Димитров. Това ще даде опция обектът да се социализира и да се усъвършенства достъпът до него. Мястото е неповторимо, безусловно сега стъпваме по плочки от 4 век, сподели той. Перспективата е добра и за доста туристи, които също желаят да дойдат, само че заради сложния достъп не могат да посетят Мисионис.

Министър Милошев показа, че срещата му с Мисионис е прочувствена в компанията на проф. Овчаров, защото това е археологически обект, разкриването на който е стартирано от бащата на фамозния археолог преди десетилетия. Проф. Овчаров акцентира:

„ Необходимо е съществено финансиране и целеви дотации, с цел да бъдат направени няколко 5-6 предпочитани археологически обекта от позиция на значимостта и икономическото значение за избрани региони, които да бъдат приключени, с цел да служат като репери в културния туризъм. Защото до този миг ние действително нямаме нито един изцяло оголен древен или феодален град. Даже Царевец - от него една трета към момента не е изцяло проучена и стои подземен. "

След визитата на крепостта министър Милошев разиска настоящи тематики за развиването на района с ръководителя на БХРА в града Тодор Янакиев и представители на локалния туристически бизнес и РИМ Търговище. Виждам един привлекателен, безоблачен и доста чист и зелен град и съм доста прелестно удивен, сподели министър Милошев на домакините и акцентира смисъла на гостоприемството и на достоверното прекарване в туризма:

„ Вкусът е част от туристическия артикул. И това е нещо, поради което си коства човек да преодолее разстояние, с цел да пристигна. Да използва страстта от едно място, да усети усета от напитките, храната, да види културните забележителности, с цел да може екскурзиантът - българин или чужденец - да си тръгне с хубавата страст и по-късно да пожелае да се върне още веднъж. "

Всичко това допуска по-тясно съдействие сред министерствата, акцентира министърът на туризма. По думите му в действителност би трябвало да има по-голяма консолидация на разнообразни ведомства и паричен запас, който да обслужва една обща идея. Защото когато приказваме за туризма, отношение имат и Министерството на културата, Министерство на регионалното развитие, общините, регионалните управи - това е сложен артикул.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР