Министерството на туризма ще предложи в бюджета за следващата година

...
Министерството на туризма ще предложи в бюджета за следващата година
Коментари Харесай

Илин Димитров: Предлагаме да се заделят 300 млн. лева за туристически ваучери

Министерството на туризма ще предложи в бюджета за идната година да бъдат планувани 300 милиона лв. под формата на ваучери, които да бъдат употребявани единствено за туристически услуги. Това заяви министърът на туризма Илин Димитров, който взе участие в 8-ата работна среща сред туристическия бизнес и локалната власт, която се организира в Стара Загора.

Министерството на туризма е обрисувало пет стълба, на които да стъпва туризмът като бюджетна рамка. Единият от тях планува разширение на обсега на ваучерите. Рекламата на туризма би трябвало да бъде учредена на даденостите на страната, а освен на морето и планината, като бъдат ориентирани послания и към вътрешния пазар, сподели министър Илин Димитров.

" Второто ни предложение беше бюджетът за реклама да бъде 100 милиона лв., като това ще ни разреши да бъдем съответни на пазара, да можем да разпространяваме марката ни. Третото ни предложение е Данък добавена стойност да остане 9% за безусловно всички в бранша, които упражняват действия, свързани с туризма, и това да бъде за непрекъснато и да не я дискутирани всяка година тази мярка. Четвъртото ни предложение е да възстановим, в случай че ни разрешат от Европейската комисия - има изпратено писмо, 35 евро мярката на седалка, а даже и да субсидираме автобусните чартъри, " изясни министърът.

Другата нужна мярка е да остане таванът на цените на тока, като се прибавят и ограничавания за газ и безакцизно гориво за нафтовите стопанства на хотелите, уточни Илин Димитров.

Организатор на тридневния конгрес, който е отдаден на споделената отговорност при развиването на устойчива туристическа дестинация и туристически артикул, е Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници. Дискусиите през тази година се организират под мотото " Преосмислен туризъм ".

Министър Димитров поздрави организацията в лицето на нейните ръководител и заместник-председател - Димитрина Горанова и Даниела Стоева – за положените старания и завръщането към сполучливите практики и поставените положителни обичаи. След две години спиране поради пандемията, още веднъж се събирате за това основно за туроператорите събитие, което свързва общините и туристическия бизнес, акцентира в обръщението си министърът.

„ Вярвам, че устойчивото развиване в туризма и развиването на дестинациите минава точно през партньорството сред страната и бизнеса и това е формулата на триумфа в дълготраен проект “, акцентира той.

„ Критично значимо е да изработим вярна рекламна тактика, която да се базира на даденостите ни, а това са освен море, само че също планина и ски, просвета, история, минерални води, вино, завършения, прелестна храна. Особено доста бих желал да подчертая какъв брой е значимо да развиваме културния туризъм във всичките му аспекти - културно-историческия, вино и гурме, а също и здравен, СПА, авантюристичен, тъй като те ще ни дадат формулата за сполучливото създаване на България като целогодишна и привлекателна за необятен кръг туристи дестинация “, акцентира министър Димитров.

В първия работен панел, отдаден на функциите и отговорностите на страната, локалната власт, бизнеса и науката за създаване на първокачествен и конкурентоспособен народен туристически артикул, взе присъединяване заместник-министър Мариела Модева. Тя разяснява концепцията за преосмисления туризъм с фокус към бъдещето и какъв туристически артикул желаеме за дестинация България, с цел да бъде добре позиционирана и разпознаваема.

В началото на полемиките Димитрина Горанова, ръководител на АБТТА очерта задачите на работната среща, а Даниела Стоева, заместник-председател на организацията, акцентира нуждата от основаването на конкурентен туристически артикул посредством взаимоотношение сред бизнеса и локалната власт.

Сред формалните лица бе заместник-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. Тя увери, че локалната власт поддържа сектора и развива туризма в района. По думите й последните данни демонстрират, че Стара Загора и районът са възстановили и даже надвишават равнищата от 2019 година по брой туристи, настаняване и резервации.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР