Министерството на туризма не продава плажове, а ги управлява и

...
Министерството на туризма не продава плажове, а ги управлява и
Коментари Харесай

МТ: Министерството не продава плажове, оправомощено е да изиска изменение на кадастралните карти


Министерството на туризма не продава плажове, а ги ръководи и с цел да го прави, е поискало актуализация на кадастралните карти, декларират от министерството на Николина Ангелкова във връзка изявления в обществената мрежа и медии.

Министерството на туризма няма право да продава плажовете, а единствено да ги ръководи, като ги отдава чартърен или на концесия според закона. Министерството на туризма е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете. Това обвързване е вменено със закон на министъра.

Именно такава процедура за сходство на профилираната с кадастралната карта е стартирала за морски плаж „ Слънчев бряг-юг “ заради събитието, че са налични профилирани карти, които са по–актуални от кадастралните. Специализираните карти се изготвят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

За отдаването чартърен и на концесия на обекти изключителна държавна благосъстоятелност, каквито са морските плажове, е доста значимо за вярното осъществяване на процедурите и съставянето на правилни документи от страна на Министерството на туризма то да разполага с настоящи данни.

Затова Министерството на туризма изисква да бъдат обновени кадастрални картите в сходство със профилираните. Обикновено кадастралните карти датират от 2005 година, а профилираните карти са променени към 2015 година и отразяват много по-точно обективното положение на морския плаж, заявяат от МТ в известие до медиите.

БГНЕС напомня, че вицепремиерът Валери Симеонов се закани да бъдат съборени емблематични за Слънчев бряг заведения на „ Какао бийч ”. Според него те са противозаконни.

„ Онези молове на пясъка в „ Слънчев бряг ”, които са без планове, без строително позволение, в случай че нещо стане и тези структури от големи железни греди паднат и смачкат 20-30 индивида, тогава ще видите какво става. Тогава ще разберете защо става въпрос и за какво съм се фиксирал върху тях. Те са без всевъзможни планове ”, аргументира се Симеонов.

Ден по-късно министърът на туризма Николина Ангелкова като акцентира, че въпросните заведения са там повече от 10 години и не са променяли своите параметри.

"Вчера направихме инспекция на всички плажове на курортния комплекс „ Слънчев бряг ”, както вършим всяка година преди началото на летния туристически сезон, с цел да се уверим, че се съблюдават условията на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Съгласно него безусловно всички обекти на „ Слънчев бряг ”- Юг, в това число и петте заведения на Южния плаж на „ Слънчев бряг ” напълно попадат в утвърдената от мен схема", съобщи Ангелкова.

Собствениците на заведенията на плажа обявиха твърдата си позиция, че имат всички нужни разрешителни и насочиха покана към представителите на държавните институции, които желаят да ги инспектират, да отидат при тях преди началото на сезона, а не по време на сезона, когато заведенията им са цялостни с хора. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР