Министерството на туризма крие подадените проекти по Програмата за финансиране

...
Министерството на туризма крие подадените проекти по Програмата за финансиране
Коментари Харесай

Министерството на туризма крие подадените проекти за реклама на черноморските общини

Министерството на туризма крие подадените планове по Програмата за финансиране на маркетингови действия на туристически услуги в черноморските общини в България. Вече съвсем цяла седмица ведомството и пиарката на министър Зарица Динкова – Вероника Гюрова, не могат да изпратят информация до TravelNews за кандидатствалите общини. Самата Гюрова мъчно е откриваема от медиите, не си подвига телефона и не връща позвънявания. Крайният период за подаване на планове беше до 27 ноември 2023 година

Министър Зарица Динкова разгласи в четвъртък пред Комисията по туризъм в Народното събрание, че са подадени 21 оферти, само че и пред депутатите тя не заяви имената на общините и партьорите им – туроператори и летища. Туристическият отрасъл също е в невидение за какво се крие информацията.

„ Тази работа изисква бистрота. Задължително е да бъдат обявени имената на общините, туроператорите и летищата, които са подали планове. Странно е, че не дават информация към този момент съвсем седмица “, разяснява пред TravelNews Мартин Захариев, зам.-председетал на Националния ръб по туризъм. Той добави, че министър Динкова е подчертала пред депутатите в комисия, че работи транспарантно и с ограничения антикорупция. „ Действията на ведомството в действителност демонстрират, че това не е напълно по този начин “, акцентира Захариев.

„ И аз не знам кои общини са подали планове. Не знам и за какво не ги оповестяват “, се учуди Георги Щерев, ръководител на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Той се надява в най-скоро време министерството да излезе с публична информация.

По Програмата за финансиране на маркетингови действия на туристически услуги в черноморските общини в България могат да аплайват единствено локалните администрации в областите Бургас, Варна и Добрич, като наложително би трябвало да бъде в партньорство с туроператор за входящ туризъм или летище. Партньори по плановете могат да бъдат и юридически лица, които са оператори на цивилен летища за публично прилагане. Такива са летищата във Варна, Бургас и София.

Минимално условие към състава на партньорството е то да включва най-малко една община, позволен кандидат/бенефициент и най-малко една туроператорска организация, записана според Закона за туризма, и/или юридическо лице, което е оператор на гражданско летище за публично прилагане в България. По процедурата е неприемливо партньорство, което е формирано единствено от общини. Една община може да бъде кандидат/бенефициент в до две планови оферти.

Максималната стойност, която може да се даде за финансиране на един план, не може да надвишава 400 000 лв.. Финансовата помощ, която се отпуска по процедурата, е 60% от общия размер на бюджета. Останалите 40% следва да бъдат обезпечени под формата на лично съфинансиране от общината и колегата - туроператор. Допустими претенденти са следните общини - Аврен, Аксаково, Балчик, Белослав, Бургас, Бяла (Варненска област), Варна, Вълчи дол, Девня, Добрич-град, Долни чифлик, Дългопол, Каварна, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Суворово, Царево, Шабла и Созопол.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР