Министерството на туризма е инициирало процедури за промяна и/или актуализация

...
Министерството на туризма е инициирало процедури за промяна и/или актуализация
Коментари Харесай

Министерството на туризма е инициирало промяна на картите на дюните на 7 морски плажа

Министерството на туризма е инициирало процедури за смяна и/или актуализация на профилирани карти на дюните по Черноморското крайбрежие, излиза наяве от отговор на въпрос на служебния министър на туризма Илин Димитров, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Морските плажове, за които министърът на туризма е инициирал изменение на профилираните карти и регистри, в интервала от 18 юли 2020 година до сегашния миг, са Морските плажове „ Черноморец “, „ Свети Влас – Централен “, „ Къмпинг Черноморец “, „ Минерален басейн – Север “, „ Робинзон – Запад “, „ Лозенец “, елементи от „ Слънчев бряг – Централен “ и „ Слънчев бряг – Юг “ с обсег коритото на река Хаджийска.

За 5 от плажовете изменената профилирана карта и указател е призната с Протокол на комисията от 16 септември 2008 година Процедурите е завършили. В границите на морските плажове няма пясъчни дюни – това са морски плаж „ Черноморец ", морски плаж „ Свети Влас – Централен ", морски плаж „ Къмпинг Черноморец “,

морски плаж „ Минерален басейн – Север “ и морски плаж „ Робинзон – Запад “.

Изменението на профилираната карта и указател на морски плаж „ Лозенец “ е предоставено от Министерство на туризма на 1 декември 2021 година На същата дата Министерство на туризма изиска от министъра на околната среда и водите да определите свои представители за изтъкване на място на границите па пясъчните дюни и определяне на типа им, които да бъдат със следните специалности: ботаник фитоценолог и специалист по брегова геоморфология, на които активността е предоставена от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Геодезическото снимане на морски плаж „ Лозенец “ без специалист, избрани от страна на Министерство на околната среда и водите, които на място да посочат границите на пясъчните дюни при измерванията, не може да стартира. След установяване на 30 май 2022 година от Министерство на околната среда и водите на изисканите специалисти, геодезическите измервания на морския плаж, нужни за разработване на изменението на профилирана карта и указател, са осъществени на 6 юни 2022 година Изготвеният от правоспособното лице план на изменение на профилираната карта и указател на морския плаж е постъпил в Министерство на туризма на 11 юли 2022 година С писмо от 16 септември 2008 година Министерство на туризма изиска от началника на СГКК – Бургас да назначи комисия за приемане на плана за изменение на профилираната карта и регистри на морски плаж „ Лозенец ", община Царево, област Бургас. Към днешна дата такава комисия не е назначена и процедурата по изменение на профилираните карти и регистри на морския плаж не е завършила.

Изменението на профилирана карта и указател на частите от морски плаж „ Слънчев бряг - Централен “ и морски плаж „ Слънчев бряг – Юг “ с обсег – коритото на река Хаджийска, е предоставено от Министерство на туризма на 18 ноември 2021 година На същата дата Министерство на туризма изиска от министъра на околната среда и водите да определите свои представители за изтъкване на място на границите на пясъчните дюни и определяне на типа им, както следва: ботаник фитоцелолог и специалист по брегова геоморфология, на които активността е предоставена от Министерство на околната среда и водите. Геодезическото снимане на морските плажове без специалисти, избрани от страна на Министерство на околната среда и водите, които на място да посочат границите на пясъчните дюни при измерванията, не може да стартира. След установяване на 30 май 2022 година от Министерство на околната среда и водите на изисканите специалисти, геодезическите измервания на морските плажове, нужни за разработване на изменението на профилираните карти и регистри, са осъществени на 7 юни 2022 година Изготвените от правоспособното лице планове на изменение на профилираните карти и регистри са постъпили в Министерство на туризма на 11 юли 2022 година С Министерство на туризма изиска от началника на СГКК – Бургас да назначи комисия за приемане на плановете за изменение на профилираните карти и регистри на морски плаж „ Слънчев бряг – Централен “ и морски плаж „ Слънчев бряг – Юг “, община Несебър, област Бургас. Към днешна дата такава комисия не е назначена и процедурата по изменение на профилираните карти и регистри на морския плаж не е завършила.

Междувременно по искане от заместник-министъра на околната среда и водите на 20 октомври 2022 година е осъществено наново контролно премерване и установяване на местоположението и типа на пясъчните дюни на морски плаж „ Лозенец “, морски плаж..Слънчев бряг – Юг “ и морски плаж „ Слънчев бряг – Централен ". на което не бяха открити несъответствия и разминавания по повод границите на пясъчните дюни, избрани при осъществените от Министерството па туризма измервания.

Инициираните от Министерство на туризма промени на профилираните карти и регистри на морски плажове не могат да приключат в границите на 1 година при съществуването на пясъчни дюни, границите и типа, на които е належащо да бъдат избрани от посочените от Министерство на околната среда и водите специалисти. Причините за това не са в бездействията нито на правоспособното лице, изготвящо плановете, нито на Министерството на туризма, a в законово написаните административни процедури, спънки и периоди за осъществяването на заложените действия по процедурата. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР