Министерството на труда и социалната политика подготви проект на закон

...
Министерството на труда и социалната политика подготви проект на закон
Коментари Харесай

Подготвиха проект на закон за предприятията на социалната икономика

Министерството на труда и обществената политика приготви план на закон за предприятията на обществената и солидарната стопанска система. Проектът през идващите дни ще бъде оповестен за публично разискване, сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков на интернационална конференция на тематика "Социалната стопанска система - за стопански резистентен и обществено приобщаващ Европейски Съюз " в Бояна, съобщи Българска телеграфна агенция.
След приемането на идея за развиване на обществената стопанска система през 2012 година, България извършва трети двугодишен проект за деяние по обществената стопанска система, напомни министърът.
По думите на Петков българското председателство е оповестило тематиката за обществената стопанска система за приоритет. Министърът счита, че конференцията ще остави белег по развиването на политиката за обществена стопанска система. По думите на Бисер Петков обществената стопанска система добавя общия набор на обществените политики, като интегрира предприемачеството, асоциира жителите и служащите, солидаризира обществото и реализира обществени резултати.
Във видеообръщение европейският комисар за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и дребните и междинните предприятия Елжбета Бенковска уточни, че обществената стопанска система е значима за работните места, 10 % от бизнесите в Европейски Съюз са обществената стопанска система. По думите на Бенковска обществената стопанска система е значима, когато се приказва и за пробив в нововъведенията, тъй като обществените компании оказват помощ за оправянето със обществените провокации. Според нея, когато се мисли за бъдещето на единия пазар, би трябвало да се отговори на провокациите на новата епоха и всеки жител да бъде квалифициран, с цел да е приспособен за цифровата епоха. Еврокомисарят означи, че Европейска комисия през 2017 година е подхванала дейности за започващи и разрастващи предприятия, даване по-лесен достъп до работни места, възстановяване на обществения аспект на обществената стопанска система.
Председателят на парламентарната обществена комисия Хасан Адемов означи, че обществената стопанска система е един от значимите принадлежности за осъществяване на задачите на тактиката Европа 2020. Той цитира данни, съгласно които в границите на Европейски Съюз съществуват два милиона предприятия на обществената стопанска система, като в тях е заета към 6 % от работната ръка на Европейски Съюз. По думите на Адемов това е доказателство, че обществената стопанска система има своето място, както в рамките не действителната стопанска система, по този начин и в гражданското обществото. Според него философията на обществената стопанска система за осъществяване на активност в социална изгода, като облагата се реинвестира за обществени вложения, е надеждна рамка за осъществяване на тази политкика.
Президентът на Социална стопанска система Европа Хуан Антонио Педрено Фрутос поздрави българското европредседателство за слагането на обществената стопанска система като приоритет. Той напомни, че в Европейски Съюз се реализира стратегия от ограничения, в която вземат участие повече от 20 дирекции на комисията в посока на стимулиране на обществената стопанска система -по-богата нормативна рамка, финансиране и други. Експертът приказва за нуждата и от европейски екшън проект за обществената стопанска система, с цел да се ускори и разшири активността й. Този проект би трябвало да признае обществената стопанска система като значим фактор, тъй като тя създава 8 % от Брутният вътрешен продукт в Европа, обезпечава над 8 милиона работни места и има над 32 милиона членове, проведени в разнообразни взаимоспомагателни сдружения, кооперативи и други, добави Хуан Антонио Педрено Фрутос.
Експертите считат, че обществената стопанска система може да е инструмент освен за битка с бедността, а и за предотвратяването й.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР