Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е провело процедурите

...
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е провело процедурите
Коментари Харесай

МТСП е закупило имотите по проект Развитие на социалната икономика при пълно спазване на законодателството

Министерството на труда и обществената политика (МТСП) е провело процедурите за асортимент и пазаруване на парцели по план " Развитие на обществената стопанска система “ при цялостно съблюдаване на законодателството и правилата за дейно консумиране на публичния запас и отбрана на държавния интерес, оповестяват от Министерството. В оперативното съглашение за осъществяването на плана сред МТСП и Министерството на финансите е регламентирано, че 6-те районните центъра за развиване на предприятията от обществената стопанска система се основават след закупуване на здания, което изключва опцията за тяхното наемане. Съгласно Закона за публичните поръчки публични поръчки не се организират при придобиване или наемане, без значение с какви финансови средства, на земя, съществуващи здания или други недвижими парцели, или права върху тях.

Имотите са определени на база на методики с условия за допустимост и за оценка на получените офертни оферти. Изискванията са парцелите да са в регионални центрове, в които има обществени предприятия, университет, да са на отзивчиво място наоколо до центъра на града, да са на сутеренен етаж или с налична среда, да са до 500 кв. м, които включват административна и изложбена част.

Министерството на труда и обществената политика е направило всичко допустимо, с цел да откри свободни подобаващи общински или държавни парцели. За задачата са изпратени писма до всички регионални шефове и до кметове на общини за съществуване на свободни пространства държавна или общинска благосъстоятелност, според заложените по плана параметри. Извършени са огледи на 11 пространства от препоръчаните парцели. При направеното проучване е открито, че огромна част от тях не дават отговор на значими критерии за асортимент – локация, комуникативност, пътникопоток, пространство. Повечето от тях се нуждаят от цялостна реорганизация или забележителен ремонт. За потребностите на плана и спазването на съответните периоди са известени и всички ведомства на Министерски съвет, с цел да се намерят свободни държавни парцели, само че такива не са препоръчани.

Поради изчерпването на всички благоприятни условия да се намерят подобаващи свободни парцели държавна или общинска благосъстоятелност МТСП изпраща писма до организации за недвижими парцели. В отговор са подадени 35 предложения. Предложенията са оценени от комисия от 7 членове. 13 от офертите са позволени за идващ стадий за оценка и класиране, останалите 22 не са отговаряли на оповестените условия. Изпращани са повторни писма за регулиране на опцията за понижаване на цената за всеки парцел.

От тези, които отговорят на условия са закупени парцелите, избрани преди всичко. В процедурата е употребен самостоятелен оценител според условията на Закона за държавната благосъстоятелност. Сделките са направени в нотариална форма, с цел да се отбрани държавния интерес.

Комисията е получила 5 предложения за Габрово и е избрала този, който е с най-ниската препоръчана цена. Направен е оглед на парцел, благосъстоятелност на регионалната администрация, който е бил в неприятно положение и с недостъпна архитектурна среда и не е отговарял на условията за основаване на районен център за развиване на обществената стопанска система.

Агенция " Фокус " напомня, че през вчерашния ден от Българска социалистическа партия оповестиха , че ще дадат на прокуратурата Министерство на труда и обществената политика за злоупотреби с европейски средства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР