„Министерството на труда и социалната политика е в пълна готовност

...
„Министерството на труда и социалната политика е в пълна готовност
Коментари Харесай

България и Украйна готвят меморандум за социална закрила на децата бежанци

„ Министерството на труда и обществената политика е в цялостна подготвеност за оказване на поддръжка и подпомагане на украинските бежанци “. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков по време на онлайн среща с министъра на обществената политика на Украйна Марина Лазебна. Основна тематика в диалога беше закрилата и обезпечаването на филантропична помощ за украинските деца. В тази връзка беше разисквана подготовката на Меморандум за съдействие сред България и Украйна за обезпечаване на обществена протекция на деца, наранени от военни спорове. Това оповестяват от пресцентъра на ведомството.

„ От началото на военния спор в Украйна над 110 000 украинци са влезнали в България, от които към 55 000 са останали в страната. Близо една трета от тях са деца. Действията на българските институции от системата за протекция на детето са ориентирани към гарантиране на техните права и ползи “, акцентира министър Гьоков.

Той показа проекта за деяние на Министерството на труда и обществената политика за поддръжка на украинските жители.

„ За възстановяване на междуинституционалното съдействие за обезпечаване на протекция на непридружените деца е създаден координационен механизъм за взаимоотношение сред институциите. Сред ограниченията за протекция в фамилна среда са обезпечаване на педагогическа, психическа и правна помощ. Децата и техните родители имат право да употребяват гратис обществени услуги, които се финансират от държавния бюджет “, сподели министър Гьоков.

„ Националната телефонна линия 116 11 е в подготвеност да дава психическа поддръжка и съвещания за децата от Украйна и техните родители и близки “, добави той.

Украинският министър на обществената политика Марина Лазебна изрази признателност за поддръжката и грижата, които България оказва на бягащите от войната.

„ Най-важната ни задача е обезпечаването на правата на децата “, сподели тя.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР