Министерството на транспорта официално отваря офертите на петимата кандидати за

...
Министерството на транспорта официално отваря офертите на петимата кандидати за
Коментари Харесай

Отварят офертите за концесията на летище София

Министерството на превоза публично отваря офертите на петимата претенденти за концесията на Летище София, съобщи БГНЕС.
Преди месец на закрита за медиите среща с публикувано прессъобщение стана ясно, че към концесията имат интерес Manchester Airports Group; Fraport ; Aéroports de Paris Group; летище Мюнхен с фонда Meridiam и SSB Group.

Manchester Airports Group (MAG) ръководи три от главните летища във Англия - Манчестър, Лондон Станстед и Ийст Мидландс и дава услуги на шест летища в Съединени американски щати.
Fraport ръководи 26 летища по света, в това число и тези в Бургас и Варна.
Aéroports de Paris Group ръководи 26 летища в света. Доскоро беше оператор и на летище " Ататюрк " в Истанбул. Компанията ръководи и македонските летища в Скопие и Охрид.
С впечатляващи индикатори е и летище " Мюнхен " дружно с учредения през 2005 година френски фонд Meridiam.
SSB SauerweinSchaefer Bau AG работи от 1912 година, има редица завършени планове в Европа и Турция. Компанията се занимава със строително консултантство и е благосъстоятелност на турската ERG, която създава мебели. За летищен оператор в консорциума е посочен Копенхаген Еърпортс.

Конкурсът за концесията започва през 2016 година, беше отлаган и удължаван няколко пъти - още от времето, когато вторият кабинет на Борисов подаде оставка. Впоследствие състезанието беше замразен, а при започване на този кабинет беше декларирано, че още веднъж ще се търси частен вложител, с чиято начална вноска ще отиде за избавяне на финансово закъсалото БДЖ.
Условията на концесията плануват аерогарата да бъде отдадена за 35 години. Бъдещият притежател ще има ангажимент да построи трети терминал през първите 10 години от избирането му. Също по този начин неговите общи вложения би трябвало да бъдат най-малко 600 милиона евро. Възнагражденията, които ще получава страната всяка една година от периода на концесията, би трябвало да бъдат в размер на не по-малко от 15 милиона лв. без Данък добавена стойност или 10% от общия размер на общите доходи от всички действия.

Българска социалистическа партия изрично се опълчи на изискванията в състезанието. Партията изпрати сигнал до Европейската комисия, съгласно който се оказва държавна помощ на бъдещия концесионер. Като образец в документите се показва, че отчуждаването на терени ще се прави за сметка на страната, а разноските ще се приспадат като инвестиция по контракта.
От години против желанията на страната да налее над 200 млн. лв. възразяват и чиновници на летището. Работещите с митинги обявиха, че недоумяват за какво би трябвало да се съсипе едно печелившо дружество за сметка на друго.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР