Министерството на транспорта на Руската федерация предложи да се премахне

...
Министерството на транспорта на Руската федерация предложи да се премахне
Коментари Харесай

Студена война на езиците. Русия маха английския език в транспорта, излезе проект на заповедта

Министерството на превоза на Руската федерация предложи да се отстрани наложителното условие за повтаряне на информация на британски език в превоза, в частност при оповестяването на спирки и гари. В плана за заповед, оповестен на уеб страницата rules.gov.ru, се споделя за смяна на разпоредбите за „ звуково и образно “ информиране на пасажерите. За документа споделя в понеделник вестник " Комерсант ", представен от " Офнюз ".

Предложението за отпадане на британския език при оповестяване на спирки и гари е „ поради многочислените тъжби на жители и жители на Руската федерация, заради забележителното осведомително натоварване на пасажерите и като се вземе поради социално-политическата обстановка в Руската федерация “. Така изясняват създателите на заповедта концепцията си в обяснителна бележка към плана.

Министерството на превоза прибавя, че „ решението за повтаряне на информация на британски се трансферира на равнището на съставните формирания на Руската федерация и би трябвало да бъде контролирано в районните правилници за потребление на превоза.

От пресслужбата на московското метро са оповестили пред " Комерсант ", че метрото е спряло да афишира станциите на британски още през 2021 година след понижаване на броя на туристите заради пандемията, както и след " тъжби от пасажери от непотребна информация ".

Директорът на метрото в Нижни Новгород Олег Яушев споделя пред изданието, че жителите на Нижни Новгород не са се оплаквали от британския дублаж и не се възнамерява британският да изчезне от метрото.

„ Направихме тази осведомителна система относително неотдавна, като похарчихме доста пари. Защо да го отстраняваме в този момент? Градът се посещава от туристи, на които британският език е майчин. Езикът е необятно публикуван, а ние сме гостоприемни. Разбира се, в случай че има инструкция от центъра да махнем всичко и да оставим единствено съветския, ще се подчиним. Но не си коства да стигаме до маразъм “, разгласи шефът на метрополитена в Нижни Новгород.

От казанското " Метроелектротранс " пък са коментирали, че ще изпълнят напътствията, когато излязат. Пресслужбата отбелязва, че жителите на Казан не са поискали анулация на дублирането на имената на станциите на британски език. Наскоро в метрото бяха обновени знаци с диаграма на линиите, указващи имената на станциите на съветски, татарски и британски език. Влаковете също афишират спирките си на три езика.

От 2022 година съветските политици се изричат за ограничение на потреблението на британски език. Така, да вземем за пример, ръководителят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко предложи да се подхващат ограничения за битка с несъразмерната приложимост на англицизми. През април 2023 година депутатът от Държавната дума Султан Хамзаев от " Единна Русия " предложи да се изключи британският език от учебната стратегия. През май ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин назова британския език „ мъртъв “.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР