Китай и Унгария започват златно пътешествие, заяви китайския лидер Си

...
Китай и Унгария започват златно пътешествие, заяви китайския лидер Си
Коментари Харесай

Си Дзинпин: Китай и Унгария започват златно пътешествие

Китай и Унгария стартират " златно странствуване ", съобщи китайския водач Си Дзинпин след среща в Будапеща с унгарския министър председател Виктор Орбан, съобщи БНР. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Събрия.

Си Дзинпин уточни, че връзките сред двете страни са се развили до " всеобхватно стратегическо партньорство ". Орбан добави на собствен ред, че това значи разширение на двустранното съдействие и в нуклеарната енергетика.

Пекин и Будапеща ще продължат с построяването на основни планове, измежду които реконструкцията на железопътната линия Будапеща - Белград, сподели още Си.

Проектът на стойност над 2 милиарда $ се финансира със заем от Китай и е част от амбициозната самодейност на китайския водач " Един пояс, веднъж " за транспортно свързване на Азия с Европа и Африка.

След срещата двете страни подписаха 18 двустранни съглашения, заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто.

Предстои построяването на железопътна линия към Будапеща, която да улесни превозването на създадените в китайски заводи в Източна Унгария артикули до Западна Европа.

Планира се построяването и на скоростна жп връзка сред центъра на Будапеща и летището.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР