Министерството на търговията на САЩ включи 36 китайски компании, сред

...
Министерството на търговията на САЩ включи 36 китайски компании, сред
Коментари Харесай

САЩ ограничиха достъпа на китайски производители на чипове до американски технологии

Министерството на търговията на Съединени американски щати включи 36 китайски компании, измежду които водещи производители на модерни компютърни чипове, в своя " Списък на субектите ", като ограничи съществено достъпа им до всевъзможни американски технологии.

Този ход, който включва производителите на полупроводници Cambricon и Yangtze Memory Technologies, има за цел да ограничи " напъните на Китай да получи и употребява напреднали технологии, в това число изкуствен интелект, за своите старания за военна рационализация и нарушение на човешките права ", съобщи Министерството на търговията.

Действието прави съвсем невероятно за всеки от включените в черния лист да придобие законно директно или непряко американска технология за произвеждане на полупроводници, дизайн и друга интелектуална благосъстоятелност, като по този метод се попречва индустриалният им капацитет.

От 36-те имена 21 са избрани като огромни компании, участващи в проучването и проектирането, маркетинга и продажбите на чипове с изкуствен интелект, които са тясно свързани с китайския защитителен бранш.

Седем от тях са свързани с напъните на китайската войска за създаване на хиперзвукови и балистични ракетни системи.

Една от фирмите, Tianjin Tiandi Weiye Technologies, е включена в " Списъка на субектите " поради хипотетичната ѝ роля в " китайската акция за репресии, всеобщи случайни арестувания и високотехнологично наблюдаване " против уйгури и други малцинства в западния район Синдзян.

Допълненията към " Списъка на субектите " " поддържат напъните на администрацията на Байдън да откаже на КНР достъп до съвременни технологии за военна рационализация и нарушение на човешките права ", съобщи в изказване помощник-секретарят по търговията Теа Розман Кендлър. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР