Министерството на регионалното развитие и благоустройството за втори път пробутва

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството за втори път пробутва
Коментари Харесай

МРРБ предлага водните помощи да отпаднат

Министерството на районното развиване и благоустройството за повторно пробутва закон недоносче за ВиК бранша. Проектът бе пуснат за публично разискване в края на април и се оказа, че той съвсем не се разграничава от предния, който бе оповестен през ноември и провокира лавина от рецензии. 
Късно предходната вечер и Комисията за енергийно и водно контролиране излезе със мнение за новия-стар законопроект. В него КЕВР на процедура написа двойка на на екипа на районния министър арх. Иван Шишков. Основната причина - работилите по плана са загърбили голяма част от забележките и предложенията, направени още по време на предното публичното разискване от най-различни институции и организации, и в последна сметка липсват решения на трупани от години проблеми.
Енергийният регулатор показва, че свои запаси са изразили омбудсманът, Агенцията по горите, Камарата на строителите, Асоциацията по ВиК в Плевен, общините Белоградчик и Берковица, ВиК компании от общините Кресна, Петрич, Сандански, Троян, Панагюрище, Сапарева баня и други От общо 33 мнения едвам две са почетени, а 13 са отразени отчасти. В новия опит за уредба остават неразбираеми ролята и бъдещето на държавното дружество Български ВиК холдинг. 
Остава неуреден и въпросът за така наречен водни помощи - субсидии за бедните семейства, които се затрудняват да си заплащат сметките за вода. За тези помощи се приказва още от ранното ръководство на ГЕРБ, когато отраслов министър бе Лиляна Павлова. Един от спряганите модели беше да има някакво минимално ползване, което да се заплаща по-ниски цени, а който употребява доста вода, да заплаща по-високите цени. Проблемът със скъпата вода е изключително тежък в области, където се постанова потребление на помпи.  
Предлага се ВиК секторът да се извади от надзора на настоящия енергийно-воден регулатор, като се сътвори нова комисия, която да се занимава с цените на водоснабдяването и канализационните услуги. При тази смяна обаче отпада задължението държавен орган да следи за качеството на водата. Отпада и прегледът на бизнес стратегиите и бизнес проектите. В законопроекта се предлага с тази материя да се занимават ВиК асоциациите - т.е. контролът се трансферира от държавна комисия към сдруженията, в които вземат участие самите ВиК компании. КЕВР отбелязва, че няма ясни претекстове и разбор в поддръжка на обособяването на специфичен воден регулатор.  >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР