Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще пренасочи над 60

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще пренасочи над 60
Коментари Харесай

МРРБ пренасочва над 60 млн. лв. от еврофондовете в подкрепа на бежанците от Украйна

Министерството на районното развиване и благоустройството ще пренасочи над 60 млн. лева, спестени европейски средства, за поддръжка на локалните управляващи за рецесията с бежанците от Украйна. Това заяви заместник-министър Деляна Иванова на 20-тото съвещание на Комитета за наблюдаване на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Средствата ще се употребяват по новия инструмент на Европейската комисия „ Действие на доближаване за бежанците в Европа – CARE “. Той ще е в помощ на страните членки, а задачата е да посрещат провокациите от войната в Украйна. Бюджетът му ще се образува от спестени средства по оперативни стратегии и от неизпълнени досега европроекти.

„ След коронавирус пандемията имаме нова рецесия – последствията от войната в Украйна. България е една от страните, които одобряват бежанци. Искам да изразя поддръжката на Европейска комисия. Желанието ни е да работим с страните членки, тъй че неизползвани средства и тези, които няма да бъдат усвоени до края на програмния интервал, да бъдат пренасочени в поддръжка на бежанци и най-много на локалните управляващи, които ги одобряват. Целта е с тях да се преодоляват компликациите, които страните членки изпитват на национално, районно и локално равнище “, изясни София Алвес – шеф в Главна дирекция „ Регионална и градска политика “ в Европейска комисия. Това означа, че в случай че са спестени средства или не са изпълнени планове по някаква причина, свободният запас да се събере дружно и да получи приоритет за потребление в актуалната обстановка.

Според предварителната оценка на Европейска комисия нужният финансов запас е към 10 милиарда евро за тази и идната година. От тях през актуалната година ще бъдат заделени към 9 милиарда евро, а през 2023 година – 1 милиарда евро.

С тези средства страните членки могат да покрият единствено възможни разноски по грижи за бежанците от Украйна, като възстановяване на местата за краткотрайно настаняване, изхранване, даване на средства за оцеляване и други До юни се чака броят на бежанци да доближи 4 млн. души. Разрешените разноски ще бъдат дефинитивно утвърдени след разискване на новия инструмент с всички национални управляващи на Европейски Съюз.

„ Около 32 млн. лева спестени средства от Оперативна програма “Регионално развитие” могат да бъдат ориентирани към новия инструмент CARE и вероятно още 30 млн. лева от средствата по React EU “, заяви заместник-министър Деляна Иванова, която е и началник на Управляващия орган на оперативната стратегия.

По време на съвещанието заместник-министърът на районното развиване и благоустройството показа напъните на екипа на Министерство на регионалното развитие в последните три месеци да форсира темповете за реализиране на заложените цели по програмата. „ След всичко направено до момента можем да заявим, че няма риск от загуба на средства към края на 2022 година “, регистрира Иванова.

До момента са осъществени 79 плана за просветителна инфраструктура и 216 за енергийна успеваемост в жилищни и административни здания. Завършените планове за градска среда в огромните общини са 36, а за подкрепяне на процеса на деинституционализация на деца и възрастни са подписани 64 контракта. За възобновяване и рационализация на пътна инфраструктура са финализирани 24 контракта.

По Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 са подписани 761 контракта за даване на безплатна помощ. От тях 293 са в развой на реализация, а осъществяването на останалите 468 е завършило. Почти 62% от плановете с верифицирани и разплатени разноски, изброи резултатите Иванова.

Деляна Иванова показа и резултата от вложенията по Оперативна програма “Регионално развитие” върху главните макроикономически индикатори в страната. В резултат на тях брутният вътрешен артикул (БВП) е повишен с 0,6%, частните вложения – с 1,4%, а вносът се е нараснал с 0,7%.

„ Водени от партньорския принцип и убеждението, че единствено дружно можем да реализираме значими триумфи, мобилизирахме всички наши старания и благоприятни условия, за оптимално дейно осъществяване и разплащане по програмата “, разяснява заместник-министърът. По думите ѝ в партньорство с всички заинтригувани лица и институции, се извеждат научените уроци и поучения, които в новия програмен интервал да подсигуряват по-добрата успеваемост на новата стратегия.

Отчетено беше, че за новия програмен интервал пред Управляващия орган и на национално равнище стоят съществени провокации, свързани с използването на новия районен метод. Това са интегрираните териториални вложения и вложенията от Фонда за обективен преход, който е предпочитан във връзка с климатично неутрална стопанска система и ориентиран към районите, които следва да работят за „ зелена “ стопанска система.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР