Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отпуска нови 33

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отпуска нови 33
Коментари Харесай

МРРБ отпуска още 33 млн. лв. за саниране

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) отпуска нови 33 млн. лева за ограничения за енергийна успеваемост на публични и частни здания в 19 дребни български общини, оповестиха от ведомството.

Близо 200 млн. лева от тях са вложенията по Оперативна стратегия " Региони в напредък " за саниране на здания в центрове на общини в периферни региони.

Одобрените планове са 32 на брой и се намират на територията на 19 български общини: Троян, Златоград, Малко Търново, Крумовград, Белоградчик, Девин, Поморие, Разлог, Свиленград, Нови пазар, Ботевград, Севлиево, Малко Търново, Елхово, Генерал Тошево, Пещера, Карнобат, Попово и Берковица.

Проектите включват действия по възстановяване на енергийната успеваемост на многофамилни жилища, здания от общинската и държавната администрация, общинската просветителна, обществена и културна инфраструктура.

От Министерство на регионалното развитие оповестяват, че плановете са утвърдени по процедура " Енергийна успеваемост в периферните райони-2 " по предпочитана ос 2 на европейската стратегия. В рамките на процедурата бяха подадени общо 52 планови оферти, които бяха селектирани след оценка за административно сходство и допустимост и на техническа и финансова оценка. Предстои подписване на контракти за безплатна финансова помощ с претендентите, чиито планови оферти са препоръчани за финансиране. 

Процедурата " Енергийна успеваемост в периферните райони-2 " е продължение на първата мярка за енергийна успеваемост в периферни региони, по която са подписани 170 контракта на обща стойност над 167 млн. лева

Приоритетна ос 2 на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 година е предопределена да подкрепи осъществяването на ограничения за енергийна успеваемост в публични и жилищни здания в дребни градове - центрове на общини, които дават услуги на заобикалящите ги периферни региони. Целта е възстановяване на енергийната успеваемост на постройките в целевите територии, което директно ще способства за понижаване на крайното ползване на сила и индиректно – за понижаване на излъчванията на парникови газове. Крайната цел е да се подобрят индикаторите на сградния фонд в дребните градове и надлежно да се увеличи качество на въздуха и изискванията за живот в тях.

Решенията за даване на безплатна финансова помощ и за отвод от даване на безплатна финансова помощ са оповестени в уеб страницата на Министерство на регионалното развитие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР