Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане промени в Закона

...
Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане промени в Закона
Коментари Харесай

Предлагат пълна дигитализация на имотния регистър

Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване промени в Закона за кадастъра и имотния указател , които плануват обезпечаване на цялостна цифровизация на имотния указател, воден от Агенцията по вписванията. Това оповестиха от пресцентъра на министерството. 

Пълната цифровизация ще бъде осъществена посредством основаване на електронни партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи. Законодателната промяна в системата на вписванията, посредством прекосяване от лична към действителна система на регистриране е планувана още от 2000 година

Реформата предвиждаше и имотният указател да се води освен на хартия, само че и редом в електронен тип.

С предлагания проектозакон нормативно се урежда имотният указател като обща електронна база данни , съдържаща електронните партиди на недвижимите парцели и електронните партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи. Повече от 20 години по-късно тя не е осъществена на процедура – сега вписванията не престават да се реализират по персоналната система единствено на хартия, се сочи в претекстовете към законопроекта, напомнят от министерството.

На 20 януари Агенцията по вписванията предостави шест нови електронни услуги през единния портал 

По този метод беше приключен планът за надграждане на Имотния указател, който е част от Стратегията за развиване на електронното ръководство в България, осъществен с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Добро ръководство ", съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд. Тогава изпълнителният шеф на Агенцията по вписванията заяви, че новите електронни услуги доста ще облекчат потребителите на услугите на службите по вписвания към организацията. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР