Министерството на правосъдието на САЩ съобщи за ареста на руския

...
Министерството на правосъдието на САЩ съобщи за ареста на руския
Коментари Харесай

Руснак е арестуван в САЩ по обвинение в участие в атаки с рансъмуер LockBit

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати заяви за ареста на съветския жител Руслан Астамиров по обвинявания в присъединяване в офанзиви с рансъмуер LockBit против американски и задгранични компании. Според правосъдното дело от август 2020 година до март 2023 година Астамиров, дружно с други членове на хакерска група, е взел участие в разпространяването на зловредния програмен продукт, като е претендирал откуп за отключване на засегнатите от вируса компютърни системи.

Съобщава се, че Астамиров е употребявал разнообразни имейл адреси, IP и сметки на снабдители на интернет услуги, с цел да популяризира софтуерa LockBit и да комуникира с жертвите. Според желае най-малко в един случай правоприлагащите органи са съумели да проследят прехвърлянето на част от откупа на жертвата към адрес на виртуална валута под контрола на Астамиров.
-->
Астамиров е направил директно най-малко пет офанзиви против компютърни системи в Съединени американски щати и в чужбина. Той е упрекнат в скрит план за осъществяване на телеграфна машинация и скрит план за съзнателно разваляне на предпазени компютри и предаване на претенции за откуп. Ако бъде приет за отговорен, Астамиров е застрашен от оптималната присъда от 20 години отнемане от независимост по първото обвиняване и оптималната присъда от пет години отнемане от независимост по второто. Обвиненията плануват и оптималната санкция в размер на 250 000 щатски $ или удвоена облага или загуба от закононарушението, според от това коя от двете суми е по-голяма.

" Астамиров е третият обвинен, упрекнат от прокуратурата в Ню Джърси в световната акция за изнудване на LockBit, и вторият обвинен, който е арестуван ", съобщи прокурорът на Съединени американски щати Филип Р. Филип Р. Селинджър в окръг Ню Джърси.

В прессъобщение на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати се споделя също, че Михаил Матвеев от Русия, упрекнат в присъединяване в разпространяването на рансъмуер LockBit, Babuk и Hive на компютри на жертви в Съединени американски щати и други страни, сега е в канадски арест в очакване на екстрадиция в Съединени американски щати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР