Министерството на правосъдието на САЩ е завело съдебно дело срещу

...
Министерството на правосъдието на САЩ е завело съдебно дело срещу
Коментари Харесай

САЩ съдят Тексас за дискриминиране избирателните права на чернокожите и латиносите

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати е завело правосъдно дело против Тексас, като твърди, че щатът е нарушил изборния закон, като е основал проекти за преразпределяне по региони, които съзнателно дискриминират чернокожите и гласоподавателите от малцинствата, като минимизират изборната им мощ, осведоми " Ройтерс ".

" В жалбата, която подадохме, се твърди, че Тексас е нарушил раздел втори посредством основаването на проекти за пренасочване, които отхвърлят ​​или лимитират правата на латиноамериканските и чернокожите гласоподаватели да гласоподават поради тяхната раса, цвят или участие в група от езикови малцинства ", посочи основният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд пред кореспонденти на конференция.

В жалбата си, подадена в Окръжния съд на Съединени американски щати за Западния окръг Тексас, Министерството на правораздаването показва, че преброяването от 2020 година е посочило, че латиноамериканците са на път да станат най-голямата група население на щата и че небелите латиноамерикански гласоподаватели съставляват по-малко от 40% от популацията на щата.

" Скоро след публикуването на данните от преброяването на популацията за 2020 година, законодателната власт на Тексас одобри проекти за пренасочване на делегацията на Конгреса на Тексас и Камарата на представителите на Тексас посредством извънредно бърз и непрогледен законодателен развой ", се акцентира в жалбата.

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън отбрани дейностите на щата в " Туитър ", като написа: " Абсурдното дело на Министерството на правораздаването против нашия щат е последният трик на администрацията на Байдън за надзор на гласоподавателите в Тексас. "

Делото е първото, заведено от Министерството на правораздаването по време на администрацията на президента Джо Байдън, взимайки на мушка пренареждането, развой, който се повтаря един път на десетилетие, който щатските законодателни органи употребяват за преначертаване на конгресните окръзи.

Тексас ще завоюва две места в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) след изборите през идната година поради повишаването на популацията, което е най-вече от всички щати през този цикъл.

Това е второто дело на Министерството на правораздаването против Тексас тази година по отношение на изборните права.

В началото на ноември ведомството заведе дело против Тексас поради нов закон, който лимитира гласуването по пощата, потвърждавайки, че погрешно лимитира гласоподавателите с увреждания или гласоподавателите, които не могат да четат или пишат, да получат съответна помощ на местата за гласоподаване.

Това дело оспори закон, който затруднява гласуването по пощата, като не разрешава на чиновниците да изпращат непоискани молби за гласоподаване по пощата. Той също по този начин прибавя нови условия за идентификация за гласоподаване по пощата, не разрешава местата за гласоподаване с кола и 24-часово гласоподаване, лимитира ранното гласоподаване и лимитира кой може да помогне на гласоподавателите, нуждаещи се от помощ заради увреждания или езикови бариери.

По-рано тази година министерството заведе дело против Грузия, откакто одобри нов избирателен закон, който съгласно Министерството на правораздаването нарушава правата на чернокожите гласоподаватели.

Двата щата са измежду възходящия брой водени от републиканците американски щати, които одобряват нови закони, ограничаващи достъпа до гласоподаване на фона на продължаващите подправени изказвания на някогашния президент Доналд Тръмп, че изборното му проваляне е резултат от необятно публикувана машинация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР