Министерството на отбраната не отчита опасност от използване на ядрено

...
Министерството на отбраната не отчита опасност от използване на ядрено
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Трябва да се мисли за нова структура и модернизация на армията

Министерството на защитата не регистрира заплаха от потребление на нуклеарно оръжия от Русия.

 

Това съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов на брифинг, откакто началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов показа разбора на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г, съобщи Българска национална телевизия.

Той сподели още, че не се водят диалози със съюзни страни за подкрепяне на България по защита на въздушното пространство на НАТО.

Страната ни е получила единствено една оферта за заместващи изтребители, която е била прекомерно скъпа и не е призната, сподели още Стоянов.

Предстоят диалози с Франция, Швеция и Израел за самолети на лизинг. Работи се и по удължение на лелателния запас на МиГ - 29 като се водят се диалози с Полша и с още една съюзна страна.

Министърът на защитата Димитър Стоянов разяснява, че България е закъсняла за вероятно подписване на по този начин наречените " триъгълни покупко-продажби " за даване на оръжия на Украйна, а това решение е трябвало да се вземе от постоянно държавно управление.

" При такива покупко-продажби няма действителна рационализация, а единствено съгласуемост. Даваме руско въоръжение и получаваме остаряло западно. Оттук и казуса с логистика и образование ", уточни Стоянов.

Министърът изясни, че не чака страната ни да получи средства до края на годината от европейския фонд European Peace Facility (EPF) за предоставената техника и филантропична помощ на Украйна. През януари Стоянов сподели, че страната ни е кандидатствала и изпратила нужните документи.

Служебният министър добави, че Полша е предоставила искане за възобновяване на финансовите средства на стойност 1,5 милиарда евро.

 

“Изпълнението на редица значими задачи в страната, многонационалната военна група, която извърши своя цялостен капацитет, присъединяване на българската войска в третата задача за подкрепяне на карловското население, в защитата на границата и в ремонта на граничното оборудване, здравната евакуация и не на последно място помощта на турското население след земетресението са безспорни триумфи за 2022 г ”, регистрира служебният боен министър Димитър Стоянов.

Стоянов посочи обаче, че би трябвало да се мисли за реализация на модернизационните планове и основаване на нова конструкция от силите.

Адмирал Емил Евтимов, началникът на защитата увери, че не би трябвало да се тормозим за сигурността ни.

 

“Създаването и революцията на многонационалната военна група, с подготовката на членовете от НАТО ние се усещаме сигурни. Трябва обаче да съставяне многонационални групи, би трябвало инвестиция в хора и запас ”, съобщи Евтимов.

Изпратил съм писмо до делегацията ни в Брюксел, извършени са срещи на равнище посланици, само че триъгълните покупко-продажби за закъснели. Те трябваше да се взимат от постоянно държавно управление, както и да де задейства законодателната власт ”, разяснява още Стоянов, след което посочи, че министерството не е получавало писмо от Жозеп Борел, комисарят по външните въпроси на Европейски Съюз.

“В момента тече подготовка с икономическото министерство, с цел да изпратим военна помощ на Украйна ”, разяснява още Димитър Стоянов. “Работим и по МиГ-29. Имаме резултат с Полша, обрисува се да имаме и втори, тъй че там има глътка въздух. По отношение на заместващите платформи, няма по какъв начин това да дава отговор на нашите условия ”, изясни още той.

Относно думите на Путин, че Русия ще излезе от контракта, с който се лимитира потреблението на нуклеарно оръжие, Стоянов разясни, че не регистрират опция от потребление на такова оръжие.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР