Министерството на отбраната на САЩ е готово да изпрати в

...
Министерството на отбраната на САЩ е готово да изпрати в
Коментари Харесай

WSJ: Пентагонът е готов да достави на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Министерството на защитата на Съединени американски щати е готово да изпрати в Украйна тактически балистични ракети ATACMS с огромен обхват. Това заяви The Wall Street Journal (WSJ), базирайки се на американски чиновници, предава " Фокус ".

Както показаха събеседниците на изданието, украинската страна неведнъж е желала от Съединени американски щати да доставят ракети ATACMS с обхват от към 290 км за офанзиви против Крим. Но представители на администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън отхвърлиха тази концепция, настоявайки, че самите американски въоръжени сили се нуждаят от тях.

Сега, както означават източници на WSJ, Пентагонът е подготвен да даде такива ракети, защото Съединените щати могат да употребяват нови високоточни ракети (Precision Strike Missile, PrSM) за личните си потребности. В същото време чиновници прибавиха, че към момента не е известно дали американският водач ще утвърди доставката на ракети с огромен обхват.

На собствен ред The ​​Washington Post, базирайки се на източници, заяви, че новият пакет от американска помощ за Киев за 300 милиона $ включва касетъчни муниции за ATACMS със междинен обхват, които могат да доближат почти 160 км. Събеседниците на изданието отхвърлиха да пояснят дали в този пакет има ракети, способни да поразяват цели на по-големи дистанции.

По-рано вестник Politico, базирайки се на източници в американската администрация, заяви, че Вашингтон има намерение да разгласи във вторник прехвърлянето на тактическите ракети ATACMS на Киев. В същото време тя означи, че тези ракети могат да бъдат доставени скрито, както беше казусът предишното лято с остаряла версия на тактическите ракети APAM с по-малък обхват.

Във вторник съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи, че Вашингтон ще даде на Украйна нов пакет военна помощ от 300 милиона $, който ще включва артилерийски снаряди и управляеми ракети. Той обаче добави, че сега американската администрация няма известия по отношение на опцията за доставка на тактически балистични ракети ATACMS на Украйна.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР