Министерството на отбраната на Русия разкри плановете на Киев да

...
Министерството на отбраната на Русия разкри плановете на Киев да
Коментари Харесай

Киев може да взриви „мръсна“ бомба в Днепър

Министерството на защитата на Русия разкри проектите на Киев да приготви " замърсен " нуклеарен гърмеж. Провокацията ще бъде разтръбена по целия свят от западните медии, както стана с инсценировката на химическата офанзива на Белите каски в Сирия. А самата детонация може да бъде маскирана като задействане на съветско нуклеарно оръжие с ниска мощ. Къде може Киев да провежда тази провокация и кой ще му помогне в това на Запад?

Две украински организации са натоварени особено със задачата да основат по този начин наречената „ мръсна “ бомба, радиологично оръжие, което комбинира радиоактивен материал с стандартни експлозиви. Работата по производството на бомбата е на финалната си фаза. Това заяви в понеделник на брифинг началникът на войските за радиационна, химическа и биологична отбрана на въоръжените сили на Русия генерал-лейтенант Игор Кирилов.

Той даде подробна информация за опасността, която малко по-рано министърът на защитата Сергей Шойгу разиска с сътрудниците си от Турция, Франция, Англия и Съединени американски щати. Описахме в детайли какви цели преследва Москва, като осведоми западните настойници на Киев за проектите на техните подопечни. Сега информацията, събрана от Министерството на защитата, е необятно разгласена.

Кирилов сподели: Москва разполага с информация за контактите на офиса на Владимир Зеленски с Англия по отношение на вероятното придобиване на технологии за нуклеарни оръжия. Към днешна дата Украйна разполага с цялата индустриална база и теоретичен капацитет за основаване на „ мръсна бомба “, сподели началникът на войските на РХБЗ.

Кирилов напомни сравнителната елементарност - в съпоставяне със основаването на нуклеарни бойни глави - на производството на такова устройство: " мръсната бомба ", както беше упоменато нагоре, е резервоар с радиоактивни изотопи и избухлив заряд. „ Взривяването на радиологично взривно устройство неизбежно ще докара до радиоактивно замърсяване на региона на повърхност до няколко хиляди квадратни метра “, сподели Кирилов.

„ Радиоактивното лъчение убива хората и трови околната среда. Но такава бомба също би трябвало да може да се сглоби. Според мен има единствено две места в Украйна, където това може да се направи: в Института за нуклеарни проучвания в Киев и в Източният минно-обогатителен комбинат в град Жовти Води (Днепропетровска област) “, съобщи Александър Боровой, консултант на президентът на Курчатовския институт.

„ В Украйна има предприятия от нуклеарната промишленост, които имат ресурси от радиоактивни субстанции, които могат да бъдат употребявани за основаване на „ мръсна бомба “, сподели Кирилов, представен в канала в „ Телеграм “ на Министерството на защитата. „ Това са три настоящи атомни електроцентрали: Южноукраинската, Хмелницката и Ровненската. За основаване на бомба може да се употребява уранов оксид от отработени горивни пръти на АЕЦ. „ Освен това могат да се употребяват радиоактивни субстанции от хранилищата за отработено нуклеарно гориво в Чернобилската атомна електроцентрала “, сподели Кирилов.

Началникът на войските на РХБЗ също уточни задачата на украинската нуклеарна провокация. Детонацията на „ мръсна бомба “ може да бъде маскирана като активност на съветски нуклеарен заряд с ниска мощ. „ Целта на провокацията е да се упрекна Русия в потреблението на оръжия за всеобщо поразяване в украинския спектакъл на военните дейности и по този метод да се стартира мощна антируска акция в света, ориентирана към подкопаване на доверието в Москва “, сподели Кирилов.

Експертът в региона на нуклеарната енергетика Алексей Анпилогов счита, че потреблението на „ мръсна бомба “ от Киев може да преследва освен пропагандни и провокативни цели. Събеседникът не изключва, че Украйна възнамерява да взриви язовирната стена на Каховската Водноелектрическа централа с " мръсна “ бомба.

„ Въпросът е, че „ мръсната бомба “ е доста лесна за откриване заради неналичието на светлинно и електромагнитно лъчение, защото няма нуклеарна бойна глава. И една подводна детонация отстранява тези проблеми, като се има поради, че водата всмуква както светлината, по този начин и частично електромагнитното лъчение. И може да бъде маскирана като гърмеж на съветски тактически нуклеарен заряд “, сподели Анпилогов.

Според събеседника това се възнамерява да стане благодарение на подводни дронове, които Англия неотдавна съобщи на Украйна, сякаш за разчистване на акваторията, минирана от съветската страна. „ Ние доста добре знаем, че Русия не е минирала нищо, тъй че дроновете са трансферирани тъкмо за провокацията с „ мръсната бомба “. Тези дронове работят на дълбочина до 100 метра, а в Днепър, за жалост, няма системи за разкриване “, сподели източникът.

В този случай, означи Анпилогов, левият невисок бряг на Днепър ще бъде наводнен и ще настъпи радиоактивно замърсяване надолу по течението на реката, също така логистиката с десния бряг ще бъде нарушена.

Но помощта на Лондон за Киев в тази провокация може да не се ограничи единствено с даването на дронове, уточни специалистът. „ Англия също може да трансферира делящи се материали и даже малко тактическо нуклеарно оръжие “, заключи Анпилогов.

Участието на британците в възможна провокация на Киев, упоменато от генерала, ни кара да си спомним: през последните години Лондон минимум два пъти упрекна Русия в потребление на радиологични оръжия (и като цяло оръжия за всеобщо унищожение). Смъртта през 2006 година на някогашния офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и ФСБ Александър Литвиненко, който емигрира във Англия, стана причина за обвинявания против съветските управляващи в отравяне на дезертьора с полоний-210. Пикът на шума по делото Литвиненко пристигна през 2014-2015 година

През 2018 година някогашният полковник от ГРУ Сергей Скрипал и щерка му Юлия бяха отровени с незнайно вещество в Солсбъри, Англия. Британските управляващи настояват, че Скрипал са били наранени от създадения в Съюз на съветските социалистически републики химически токсичен сътрудник " Новичок ". Нито в тази ситуация със Скрипал, нито във връзка със гибелта на Литвиненко Лондон не даде твърди доказателства за „ съветската диря “.

Генерал-лейтенант Кирилов предвижда, че при настоящето обвиняване на Русия за потреблението на оръжия за всеобщо поразяване Киев и неговите английски сътрудници ще работят по схемата, създадена в Сирия през април 2017 година Става дума за провокация с химически оръжия в град Хан Шейхун, когато прозападни " деятели " от организацията Бели каски снимаха " пропагандни видеоклипове за потреблението на химически оръжия от държавните сили ", с цел да обвинят държавното управление на Башар Асад за закононарушения против човечеството.

Добавяме, че точно Англия е един от настойниците и главните спонсори на Белите каски. Сирийският център за наблюдаване на правата на индивида, който постоянно упреква Русия в хипотетични военни закононарушения, е основан в Ковънтри, Англия. Провокацията, проведена от Белите каски в Хан Шейхун, беше употребена от Съединени американски щати - без да дочакат началото на следствие, а още по-малко решение на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, американците нанесоха ракетен удар по сирийската авиобаза „ Шайрат “, жестоко нарушаващи интернационалното право, напомни Кирилов. Според него " доста евентуално е сходен сюжет да бъде употребен и в този случай ".

Но ще бъде извънредно мъчно да се маскира „ мръсна бомба “ като нуклеарна, отбелязва Боровой. „ Първо, при нуклеарна детонация радиусът на заличаване е фундаментално по-голям. Второ, нуклеарната детонация създава радиоактивни изотопи, които живеят от няколко секунди до няколко часа. Но в „ мръсната бомба “ това не е по този начин, тъй като тя употребява боклуци, които лежат няколко години “, уточни експертът.

Но, означи Боровой, Западът може „ да си затвори очите за всички причини против него, да не се занимава с проучвания, да каже, че това е съветска нуклеарна бомба “. След детонацията, уточни той, Киев и Западът ще се опитат да потвърдят във всички интернационалните организации, че „ Русия е терористична страна “, че би трябвало да бъде изключена от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, лишена от право на несъгласие, като цяло изключена отвред.

„ Основната цел на Запада и Украйна в тази провокация е да активизират неутралните страни против Русия. Това обаче ще бъдат дребни страни, а Китай и Индия имат задоволително разбиращи нуклеарни експерти, които незабавно ще схванат какво е какво. Освен това виждат, че е безсмислено упражнение да се заразяват няколко квадратни километра. За какво? " Боровой изясни.

Що се отнася до това къде може да се провежда провокация, то съгласно учения това зависи единствено от това до каква степен украинските управляващи са безразлични към живота на личното си население.

" По принцип те могат да провеждат детонация в Киев, като преди този момент са отпътували за Лвов. Да, стотици хиляди хора ще загинат, само че повече от двеста хиляди са починали в Хирошима и Нагасаки. И те бяха също толкоз непознати на американските управляващи, колкото и украинците в този момент. Следователно Белият дом може да се съгласи с сходни жертви на Киев “, заключва събеседникът.

„ Какъв ще е медийният резултат от провокацията? Мисля, че тук въпросът не е на кого Киев ще успее да го „ продаде “, тук няма субективизъм, а до каква степен американските и английските разследващи служби и медиите ще се занимават с това. Ако съумяха да основат цензура във връзка с саботажа по „ Северен поток “, осъществен от самите сили на Запада и да убедят всички, че „ Русия се самовзриви “, то във връзка с провокацията с „ мръсната бомба “, мисля, че те имат всички благоприятни условия да им се получи. Сред по-ранните образци е химическата офанзива в сирийския град Дума покрай Дамаск през април 2018 година с присъединяване на Белите каски “, напомни Максим Григориев, член на Координационния съвет за интернационално съдействие на Руската гражданска камара.

Трябва да се означи, че в продължение на пет години, от 2016 до 2021 година, Фондацията за проучване на демокрацията, ръководена от събеседника, следи в детайли събитията в Сирия, в това число провокативната активност на Белите каски. Във всички случаи „ по едно и също време се употребяват противозаконни въоръжени и терористични групи, неправителствени организации като Белите каски, които ги поддържат, плюс западни медии, които популяризират тяхната информация, и страните, които стоят зад всичко това “, отбелязва Григориев. Сегашното изявление на военачалник Кирилов е предизвестие към Запада да не се вършат сходни провокации, опит да се покаже на целия свят, че Москва знае всичко и че не е забъркана в нещастието, която може да се случи, заключи Григориев.

Добавяме, че Москва реши да изпрати писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш по отношение на идната провокация от страна на Киев с потребление на „ мръсна бомба “, сподели в понеделник вечерта Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Русия в Организация на обединените нации.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР