Министерството на околната среда и водите осигурява пълно проследяване на

...
Министерството на околната среда и водите осигурява пълно проследяване на
Коментари Харесай

В три допълнителни пункта проследяват риска от екологични щети по Черноморието

Министерството на околната среда и водите обезпечава цялостно следене на вероятни екологични вреди в българската акватория на Черно море, след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна, оповестиха от пресцентъра.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов разпореди още на 8 юни засилен мониторинг на крайбрежните морски води на Басейнова дирекция " Черноморски район “ (БДЧР) – Варна и Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС), който се организира в три пункта в крайбрежните морски води - Дуранкулак, Шабла и Калиакра. В отговор на нововъзникналата обстановка Министерство на околната среда и водите дефинира в допълнение още три пункта за мониторинг, ситуирани в бреговата зона.

Местоположението на пунктовете е съобразено с опциите за достъп по море, посоката на преобладаващите течения и наличните за региона батиметрични данни. Следи се евентуалният риск от замърсяване на морската околна среда в резултат на военните дейности. Проследява се за съществуване на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий.

В отговор на нововъзникналата обстановка, към осъществявания досега мониторинг са включени и спомагателни индикатори (пестициди и др.), с цел да се следи евентуалното влияние на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са открити превишения по нито един от изследваните индикатори.

Мониторингът се прави един път седмично в бреговите пунктове. Честотата на пробовземане е задоволителна, с цел да бъде направена справедлива оценка за моментното положение на морските води. Резултатите ще бъдат навреме предоставени на способените органи, съгласно нужното време за разбор на избраните индикатори в пунктовете.

Към момента няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море. Сателитните наблюдения и математическото моделиране на водните течения до този миг не дават мотив за терзание. Следи се положението освен на крайбрежните, само че и на водните течения във вътрешността в морето. Мониторингът за положението на морските води е съгласуван с Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Министерство на околната среда и водите ежедневно обменя информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

Ролята на Министерството на околната среда и водите е да прави мониторинг и да осведоми институциите, които носят отговорност за предварителната защита и отговора на откритите опасности. Актуална информация за резултатите от направените измервания ще се дава навреме на способените институции и обществеността.

Сигнали при вероятни признаци на замърсяване по бреговата линия могат да се подават на Зеления телефон на Министерство на околната среда и водите: 0887 088440 или 02/988 8205, както и на електронен адрес: [email protected]
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР