Министерството на околната среда и водите (МОСВ) може да е

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) може да е
Коментари Харесай

Какви нарушения на природозащитното зaконодателство България още не е решила?

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) може да е интензивно в някои връзки, само че в други, свързани с опазването на околната среда не съумява да се оправи дали поради неналичието на експертиза или неналичието на предпочитание на специалистите или пък съответно опазването на природата не е приоритет. Според разбор неотдавна оповестен от инженер-лесовъдът Александър Дунчев и някогашен шеф на Изпълнителната организация по горите и през днешния ден не ползва по никакъв метод условията на Директива 92/43/ЕЕС, и не е създало правила, които да разрешават съблюдаване и издаване на дерогации във връзка с възбраните за увреждане и заличаване тук-там за размножаване, отмора и скупчване по време на миграция на предпазени скотски типове.
България продължава да нарушава Директива 92/43/ЕИО, защото страната ни към момента не е подхванала ограничения за вписването като предпазени на 8 типа (Lindenia tetraphylla, Lycaena helle, Erannis ankeraria, Paracossulus (Catopta) thrips, Pseudophilotes bavius, Dryomys nitedula, Spermophilus citellus и Castor fiber) от Приложение IV на Директива 92/43/ЕИО, измежду които лалугер и бобър, с което България не подсигурява по никакъв метод опазването им.
България продължава да нарушава директивата, тъй като не е вписала като предпазени 6 типа (Lindenia tetraphylla, Lycaena helle, Erannis ankeraria, Paracossulus (Catopta) thrips, Pseudophilotes bavius и Castor fiber), както и на два вида естествени местообитания - Средноевропейски силикатни сипеи и Средноевропейски варовикови сипеи на хълмисто и планинско равнище. Поради това България не е определила територии за специфични предпазени зони, а в оповестените предпазени зони, в които те са публикувани не са избрани цели и ограничения за тяхното запазване. Министерство на околната среда и водите също по този начин нарушава директивата като позволи използването на Стратегическия проект за земеделие без екологична оценка, а в следствие съгласува проекта без да приключи пашата и субсидирането й (със средства на Европейски Съюз по линията на екологичните ограничения в селския сектор) в трайно унищожени естествени местообитания в националните паркове, за които пък на идващ стадий разходва други милиони евро европейски средства (по ОПОС) за консервационни и възстановителни ограничения в същите тези унищожени от пашата хабитати.
Освен това министерството заличи от Националния проект за възобновяване и резистентност основен план за ръководство на водите в България, което е недопустимо с оглед увеличаващите се за хората и бизнеса опасности от наводненията и засушаването. Министерство на околната среда и водите нарушава Директива 92/43/ЕИО и при установяване на подробните и характерните цели на предпазена зона  BG0000366 „ Кресна – Илинденци “, защото заповедта за определянето им не е учредена на научни данни по смисъла на Директивата и член 10 (5) от Закон за биологичното разнообразие. Причината за това нарушаване е, че за установяване на задачите в заповедта Министерство на околната среда и водите, което не е научна организация, е употребило данни, предоставени от небезизвестната частна компания „ Дикон груп ” ЕООД, което сдружение също не е записано като научна организация в Регистъра за научната активност в Република България. Използваните данни не са верифицирани от никоя научна организация, показва експертът.
Директива 92/43/ЕИО и Директива 2011/92/ЕС се нарушават във връзка с съответни случаи във връзка одобрение на  фотоволтаичен парк в околност „ Вилите “, община Поморие. Директорът на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас не е отчел предумишлено и по никакъв метод мнение на Националният природонаучен музей, финансирано от Министерство на околната среда и водите и изпратено на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас, доказващо голямата природозащитна стойност на засегнатите парцели, което надлежно не е регистрирано от Регионална инспекция за опазване на околната среда и което води до унищожаването на предпазени типове и хабитати. Освен това се разрешава годишно изсичане на по 200-300 хиляди кубика дървесина на голо в десетки хиляди декари самозалесили се аграрни земи без никакви съгласувателни процедури по Закон за опазване на околната среда и Закон за биологичното разнообразие.
Масово разрешаване от Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас на голям брой нови градежи на територията на община Царево, в това число на територията на Защитена зона Странджа, без да се регистрира кумулативното им влияние с други градежи, нито с предвижданията на Общ устройствен план, който е в развой на приемане. Отделно застрояването усили притока на непречистени отпадни води от агломерациите в морската част на предпазените зони Ропотамо, къдтео влизат Лозенец и Царево и Странджа, където влизат обитаемоте места Синеморец, Ахтопол и Варвара.
Липсват превантивни ограничения за запазване на българските дюни, които би трябвало да са обект на отбрана в разнообразни предпазени зони от Натура 2000. Това води до огромното заличаване на дюни като повърхност и конструкция, което се вижда към този момент от сателитните фотоси на Агенцията по кадастър, като най-значима загуба има в предпазени зони Плаж Градина - Златна рибка Ропотамо, Плаж Шкорпиловци, Езеро Шабла - Езерец и Езеро Дуранкулак, акцентира в разбора си Дунчев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР