Министерството на образованието и социалните му партньори подписаха новия колективен

...
Министерството на образованието и социалните му партньори подписаха новия колективен
Коментари Харесай

Началната заплата на учителите ще се повиши до 920 лева

Министерството на образованието и обществените му сътрудници подписаха новия групов трудов контракт, който има за цел да разпише по-благоприятни условия за заетите в системата на учебното и предучилищното обучение.

От министерството се надяват да покачат привлекателността да учителската специалност посредством повишение на заплащането, което да стимулира работещите в системата на образованието.

Новите параметри на контракта плануват стартовата заплата за учители и други педагогичен експерти, която сега е 760 лв., да стане 920 лв. . Възнаграждението за старши учителите и старши възпитателите ще бъде нараснало на 955 лв., а за основен преподавател – 1005 лв.. Предвижда се и по-високо възнаграждение на шефовете и заместник-директорите, както и за педагогическите експерти, за които работата с деца не произтича от директните служебни отговорности. Наставничеството на учителите също ще се заплаща с не по-малко от 60 лв. месечно.

„ Предвижда се и нарастване на средствата за т. нар лекторски часове. Това са часовете, които са над минималната наложителна преподавателска норма “, обясни заместник-министърът на образованието инж. Таня Михайлова, представена от БГНЕС.

Увеличението би трябвало да се случи на 1 януари 2019 година, само че при положително осъществяване на бюджета е допустимо то стане факт от началото на новата образователна година през месец септември.

Новият групов трудов контракт подчертава и върху създаването и използване на политики за недопускане на експанзия в учебно заведение. „ Промени, които са ориентирани към по-ясно и тъкмо регламентиране на правата и отговорностите на възпитаници и родители. Предвидено е родителите, при записването на учениците, да се срещат с всички нормативни условия, а това да се твърди с техния автограф. След това те са длъжни да съблюдават условията на съответното учебно заведение. Предвидена е и взаимна работа по реализиране на Стратегията за възпитателната активност. Училището в никакъв случай не е бягало от втората функционалност, която извършва, а точно възпитателната работа “, счита зам.-министър Михайлова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР