Министерството на образованието и науката публикува видео с демонстрация на

...
Министерството на образованието и науката публикува видео с демонстрация на
Коментари Харесай

Показаха с видео как ще тестват децата за COVID-19 в училище

Министерството на образованието и науката разгласява видео с проява на тестването с определените от Здравното министерство проби за COVID-19, които ще се употребяват от учениците от първи до четвърти клас. Това заяви пресцентърът на МОН.

Очаква се от 10 ноември най-малките възпитаници да могат да се върнат към присъствено образование, като те ще вършат два пъти проби в - в понеделник и в четвъртък. Учениците със специфични просветителни потребности ще вършат тестванията си у дома.

Вчера на брифинг пред медиите просветителният министър проф. Николай Денков изясни, че обезпечените от Министерството на здравеопазването проби ще се ползват в учебна среда за всички възпитаници от I до IV клас в общините със заболяемост над 500 на 100 000 души.
свързани новини85813на 03.11.202112567на 03.11.2021
Минималният предел за връщане към присъствено образование на учениците от I до IV клас е 50% искащи да се на равнище паралелка. Родителите би трябвало да са дали документално единодушие за тестването на техните деца. За учениците, за които няма позволение да бъдат тествани, се провежда синхронно или асинхронно образование според от опциите на учебното заведение.

Единствено за със специфични просветителни потребности има единодушие от Министерство на здравеопазването и от обществените сътрудници, че тяхното тестване ще става у дома. При довеждане на детето в учебно заведение, ще би трябвало да се покаже отрицателният тест

Децата ще се два пъти седмично при обезпечена авансово безвредна среда. В дните понеделник и четвъртък при започване на деня ще се отделят 30 минути за тестване на учениците от 1 до 4 клас при смяна на дневния режим - понижаване на образователните часове, междучасията или други ограничения по решение на шефа на съответното учебно заведение.

Тестовете ще се вършат в класната стая, децата ще бъдат по чиновете си и по време на тестванията ще са с маски, с изключение на сега, в който би трябвало да им се вземе съответният секрет.

Ако има позитивен тест, детето ще бъде отделено от класа, ще бъдат осведомени неговите родители, които би трябвало да дойдат да го вземат, както ще бъде осведомен и персоналният доктор. " Има два съответни теста от един и същи вид, и той е за обособяване на слюнка в контейнерче, след което ще се вземе проба от контейнерчето, с цел да може да се направи пробата ", изясни министър Денков.

При организацията на тестването в учебно заведение ще се включат и други лица, които да оказват помощ на класните ръководители. Това ще са медицински експерти, родители, посредници, педагогичен и непедагогически личен състав, които дават отговор на условията за безвредна среда в учебно заведение. Те би трябвало да имат годен документ за имунизиране или за преболедуване от COVID-19, или би трябвало да се два пъти в седмицата.

Ако новата система за надзор проработи сполучливо при най-малките възпитаници, тя ще стартира да се ползва и при по-големите.

Видеото може да видите
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР