Министерството на образованието и науката промени регламента за провеждането на

...
Министерството на образованието и науката промени регламента за провеждането на
Коментари Харесай

МОН промени регламента за математически състезания след публикация на OFFNews

Министерството на образованието и науката промени регламента за провеждането на Пролетните математически надпревари следващата година (за V-VIII клас), откакто родители показаха недоволството си и след обява на OFFNews по казуса. А главният беше, че част децата бяха дискриминирани - посредством квоти за брой участващи деца по области, без да е ясно за какво не може да се яви всеки искащ. Квотите ощетяваха най-много София (по 16 бройки за пети, шести и седми клас и 20 - за осми), където има най-вече математически учебни заведения и, надлежно, искащи за се явят. Съмнителен беше и фактът, че нямаше ясно написани справедливи критерии за асортимент - той щеше да се прави от специалисти, по тяхно убеждение.

На уеб страницата на просветното министерство към този момент са оповестени нови правила, които изключват налагането на квоти.

Регламентът планува предварителна регистрация на участниците - до 28 февруари 2018 година, които няма да вземат решение дилемите анонимно.

Вече няма ограничаване за децата - могат да вземат участие всички възпитаници от пети до осми клас в това число, които учат в дневна, независима или самостоятелна форма в български общински, държавни и частни учебни заведения, както и в учебните заведения към посолствата.

Оценяването ще прави национална комисия, назначена от министъра на образованието.

Регламентът изисква всеки 16 възпитаници да бъдат придружавани от двама учители, които да се командироват от самите учебни заведения - класният началник и втори преподавател, който може да взе участие в инспекцията на писмените работи на възпитаници, на които не преподава.

Класираните на първите три места възпитаници имат право на стипендия по Наредбата за изискванията и реда за реализиране на протекция на деца с изявени способности.

Координирането и контролът на дейностите по осъществяване на пролетните математически надпревари ще се реализират от специалиста по математика в съответното РУО и експерта от МОН.

Писмените работи и материалите от надпреварата ще се съхраняват от учебното заведение хазаин за период от една година, написа още в регламента.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР