Министерството на образованието и науката не одобрява и не е

...
Министерството на образованието и науката не одобрява и не е
Коментари Харесай

МОН: Не сме одобрявали "Да пробудиш драконче", ще бъде изтеглена

Министерството на образованието и науката не утвърждава и не е одобрявало включването на творби в самодейността " Разказвачът на приказки ", насърчаваща четенето измежду възпитаници. Това показаха от МОН във връзка отрицателни реакции на родители против книгата " Да пробудиш драконче ", част от тази самодейност, която е била показана пред възпитаници в 4-ти и 5-ти клас в Хасково от нейния създател Николай Теллалов. Майките показват, че книгата има полово наличие и цинични текстове и тя не е подобаваща за подрастващите.

В репортаж, излъчен по Нова телевизия тази заран, майките на децата споделиха, че са потресени от книгата, защото тя съдържа нецензурни и груби думи, че в нея се рекламирал алкохол и децата били насърчавани да пият.

 Стоп кадър, Нова тв
Стоп кадър, Нова тв

От Министерството на образованието на собствен ред показват, че самодейността " Разказвачът на приказки " е подкрепена от тях кардинално с писмо от 2020 година, в което е посочено категорично, че отговорността за подбора на създатели и текстове е на уредниците на тази самодейност.

От МОН допълват, че самодейността им е препоръчана от Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " и тя е била подкрепена като осъществяване на признатата от Министерския съвет Национална тактика за поощряване и повишение на грамотността

Организаторите обаче не са търсили поддръжка от МОН, нито са представяли лист с определени създатели и творби, които имат намерение да четат в учебни заведения, както е станало през образователната 2021-2022 година

След извършен диалог с уредниците на " Разказвачът на приказки " книгата на Николай Теллалов ще бъде изтеглена от самодейността, оповестяват от просветното министерство.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР