Министерството на образованието и науката (МОН) сезира Държавна агенция Национална

...
Министерството на образованието и науката (МОН) сезира Държавна агенция Национална
Коментари Харесай

Родители и учители са притеснени след продажбата на „Школо“: Има ли опасност за данните

Министерството на образованието и науката (МОН) сезира Държавна организация „ Национална сигурност “ ( ДАНС ) и Комисията за отбрана на персоналните данни ( КЗЛД ) след публикувана информация, че най-големият снабдител на учебен програмен продукт и услуги във Англия Juniper Education придобива Школо “ - просветителната платформа за ръководство на учебните процеси , на която се доверяват над 1700 просветителни институции в България, оповестиха от българската компания. От МОН показаха, че не са били осведомени по никакъв метод за продажбата на „ Школо “ на непозната компания. Това провокира вълна от мнения и терзания какво ще се случи с персоналните данни н а учителите и учениците и дали договорката ще даде на непознатата компания сензитивна информация от българската просветителна система, само че от „ Школо “ успокоиха, че няма заплаха за това.

МОН все още няма договорни връзки с " Школо " , само че доста от българските учебни заведения са техен клиент . С цел отбрана на тези просветителни институции министерството ще предприеме всички дейности за разяснение на случая. Вече е изпратено и писмо до компанията с искане неотложно да даде цялата налична информация, а дружно с това са сезирани и способените органи.

„ Случаят е индикативен, че е оправдано потреблението на услугата електронен дневник към държавната система - Национална електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО). Към момента над 830 просветителни институции работят с нея “, осведомят от МОН.

Много учители , възпитаници , шефове на учебни заведения и най-много родители са обезпокоени какво ще се случи оттук насетне и най-много дали компанията-купувач ще има достъп до персоналните данни на българските деца и учители. Социалните мрежи са залети от въпроси и мнения по тази тематика.

Директорът на 119-то учебно заведение в София и общински консултант от ГЕРБ Диян Стаматов също разяснява на профила си във фейсбук.

„ Един сполучлив български артикул, различим от шефове, учители, възпитаници и родители в цялата страна продължава напред своето развиване, само че в непознати ръце. Кое постанова нуждата " Школо " да се продаде на непозната компания ? Беше ли оценен продуктът на " Школо " на българския пазар? Какви ще са последствията за българското обучение от прекосяването на " Школо " на британския пазар? Мисля, че всеки може да даде отговор на тези въпроси, а и да повдигне свои такива “, написа Стаматов и обърна внимание, че в случай че електронният дневник , който сътвори " Школо ", напусне напълно българския пазар, най-хубавата опция, която да го замести ще са " познатите до болежка хартиени дневници ".



„ За мен въпросът не е за какво Школо са се продали на английска компания, въпреки всичко са частници и задачата им е облагата. Въпросът е за какво МОН е позволил външна компания да влиза в учебните заведения и да събира данни, които след това да могат да продадат?! Настоявам всички учебни заведения по най-бързия метод да се изтеглят от Школо “, показва угрижен консуматор.

„ Искам да задам следните въпроси: К ое постанова нуждата “Школо ” да се продаде на непозната компания? Какви ще са последствията за българското обучение от прекосяването на “Школо ” на британския пазар “, пита различен.

Преди два дни създателят на „ Школо “ Мирослав Джоканов разгласява на профила си в обществените мрежи, че напуща компанията „ с спорни усеща “.

„ Тръгвам си от компанията с спорни усеща. От една страна съм благополучен , че нещата се развиха позитивно за компанията и в този момент сътрудниците ще могат да основават потребни артикули за английския пазар и да привнесат **български** нововъведения в Кралството. От друга страна ми е мъчително. Все отново Школо е като мое отроче. Нещо повече - моята огромна щерка Теа се роди в седмицата, в която регистрирахме компанията Школо и аз гледах две бебета по едно и също време в продължение на 7 години. Затова Школо ще остане вечно отпечатано в моето сърце “, написа Джоканов.

Той отговори на наболелите въпроси от последните дни и успокои, че продажбата на платформата на английската компания не заплашва персоналните данни на възпитаници и учители.

„ Продадени ли са данните? Данните от дневниците (оценки, отсъствия и т. н.) НЕ са благосъстоятелност на Школо. Съответно те НЕ са обект на продажба. Собственик на тези данни са учебните заведения. Школо е единствено обработващ орган “, уточни Джоканов.

На въпроса имат ли достъп англичаните до тези данни и имат ли интерес към тях той посочи: „ Достъп до данните имат единствено чиновници на Школо ООД. Британската компания НЯМА никакъв интерес към административните данни на българските възпитаници. Juniper купуват българския артикул за да го интегрират в Англия. Повтарям - никой в Англия не се вълнува от тройките на Иванчо “, уточни той.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР