Министерството на образованието и науката (МОН) разработи четири варианта за

...
Министерството на образованието и науката (МОН) разработи четири варианта за
Коментари Харесай

Ето кои класове първи трябва да преминат на дистанционно обучение

 Министерството на образованието и науката (МОН) създаде четири разновидността за работа на учебните заведения, детските градини и Центровете за поддръжка на личностното развиване (ЦПЛР) през новата образователна година. За основа са употребявани индикаторите за разпространяването на COVID-19 съгласно сюжетите на Министерството на здравеопазването за развиване на пандемията.

Действията на просветителните институции при другите степени на заболеваемост са написани в Насоки за образование в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура. Тяхна съществена цел е обезпечаване на оптимално дълготрайно присъствено образование. Документът е изпратен за координиране в Министерството на здравеопазването (МЗ). Предстои разискването му в Отрасловия съвет за тристранно съдействие в системата на междинното обучение.

Разписаните в насоките сюжети, наложителни и целесъобразни ограничения обезпечават условия за прекосяване към образование в електронна среда единствено в краен случай и най-много на местен принцип – обособен клас, настрана учебно заведение или учебни заведения в настрана обитаемо място, в сходство с съответната епидемиологична конюнктура, спецификите на учебното заведение и учениците. Образователните институции в цялата страна ще бъдат затваряни единствено при последна нужда - когато заболелите са над 500 на 100 000 души за последните 14 дни. 

При най-лекия - зелен сюжет със заболеваемост по-ниска от 100 на 100 000 души, и при жълтия сюжет - с заболели от 100 до 250 на 100 000 души, просветителните институции ще работят, спазвайки насоките на МОН и Министерство на здравеопазването за понижаване на рисковете от предаване на инфекцията. При единични случаи на деца и педагогичен експерти с COVID-19 шефът, след наложително наставление на РЗИ, ще карантинира цялата паралелка и децата ще учат електронно. Ако единствено един възпитаник в класа е карантиниран като контактен, единствено за него шефът ще провежда електронно образование.

При второто равнище на заболеваемост, в случай че в учебно заведение или в Център за поддръжка на личностното развиване има 15% отсъстващи деца поради COVID-19 или процентът на болни учители и личен състав е прекомерно висок и не може да се обезпечи присъствен образователен развой, може да се премине към образование в електронна среда в съответното учебно заведение или център за поддръжка. Това става посредством аргументирано предложение на шефа до министъра на образованието и науката след решение на педагогическия съвет, в съгласие с публичния съвет на учебното заведение. Директорите на центровете за поддръжка се обръщат към кмета на обитаемото място. Предложението за това може да се направи и след решение на Регионалната здравна ревизия или на областния/общинския координационен съвет.

Към отдалечено образование минават първо учениците от VIII до XII клас, а при утежняване на епидемиологичната обстановка - и учениците от V до VII клас в това число. Най-малките деца до IV клас ще учат онлайн в краен случай при справедлива неспособност образованието да продължи присъствено.

При заболеваемост от 250 до 500 на 100 000 души на национално или регионално равнище - в така наречен червен сюжет, учебните заведения работят по избран от МОН график за прекосяване към електронно образование. Мерките за обособени учебни заведения със случаи на COVID-19 са идентични с тези от зеления и жълтия сюжети. Ако броят инфектирани възпитаници и личен състав от присъствените паралелки нараства, шефът предлага на министъра учебното заведение да премине към електронно образование. В този случай би трябвало да се обезпечи оптимално дълго присъственото образование на учениците със специфични просветителни потребности.

Ако 14-дневната заболеваемост надвиши 500 на 100 000 - пурпурен сюжет, всички възпитаници ще учат от отдалеченост.

Остава опцията за отдалечено образование на обособени възпитаници по здравословни аргументи, удостоверени с медицински документ. Освен това възпитаник може да премине към електронно образование за повече от 30 дни по избор на родителите и след позволение на началника на Регионалното ръководство на образованието. Разрешение се дава въз основата на информацията за триумфа, отсъствията и ангажираността на съответния възпитаник. Задължително е избралите да се образоват отдалечено да обезпечат сами електронното си образование.

За детските градини се планува затваряне единствено в краен случай. При влизане на страната в тъмночервения сюжет ще могат да работят детските заведения със 100% преболедувал или имунизиран личен състав. В този интервал ще се одобряват единствено деца, чиито родители дават отговор на същите условия.

Предвиждат се специфични ограничения за поддръжка на деца и възпитаници със специфични просветителни потребности. Тази група ще минава към отдалечено обучение  единствено в краен случай, а в случай че това се наложи, ще се търси опция за самостоятелни съвещания и самостоятелни лечебни занимания.

Насоките на МОН разписват наложителни и целесъобразни ограничения за понижаване на рисковете от зараза при присъствено образование. Това са познатите към този момент ограничения за стерилизация, проветряване, уроци навън и други В пространствата учениците наложително би трябвало да носят маски, в случай че такова е разпореждането на здравните управляващи за страната. Изключения могат да се вършат при необятно отворени прозорци в класните стаи, за имунизираните учители, за най-малките възпитаници от I до IV клас по преценка на педагогическия съвет, както и за хронично заболели деца.

В мощ остават протоколите за деяние при дете или възрастен със признаци на вируса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР