Министерството на образованието и науката (МОН) предложи за обществено обсъждане

...
Министерството на образованието и науката (МОН) предложи за обществено обсъждане
Коментари Харесай

Нов учебен график предлага МОН, колко ще почиват учениците

Министерството на образованието и науката (МОН) предложи за публично разискване график на образователното време и ваканциите, както и за датите и дейностите по осъществяване на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и изпитите за придобиване на професионална подготовка през идната образователна година.

Четири са плануваните ваканции през идната образователна година.

- Първата ще е от 1 до 4 ноември, в това число.

- По Коледа учениците ще почиват общо 11 дни – от 22 декември до 1 януари, в това число.

- Междусрочната почивка ще е от 2 до 5 февруари, като вторият период би трябвало да стартира на 6 февруари.

- През пролетта учениците от I до XI клас ще почиват от 30 март до 7 април, в това число. За дванайсетокласниците пролетната почивка е от 5 до 7 април.

С графика за осъществяване на изпитите се предлага матурите да останат на същите дати – първата по български език и литература (БЕЛ) от майската сесия да се организира на 21 май 2019 година, а втората по предмет по желание - на 23 май.

Проектът планува държавните зрелостни изпити по избор да се проведат в интервала 28-31 май.

Предлага се в сесията август-септември 2019 година изпитът по БЕЛ да е на 28 август, вторият наложителен - на 29-и, а изпитите по избор в интервала 30 август-4 септември.

Следващата е първата година, в която по образователен проект седмокласниците ще учат 36 образователни седмици,

т.е. за тях образователните занятия ще приключат на 28 юни.

Датите на националните външни оценения (НВО) се дефинират всяка година и за идната планът планува изпитът по български език да е на 17 юни, а по математика - на 19 юни. Подаването на документите за присъединяване в приема за гимназиите ще е от 3 до 5 юли.

Резултатите от първото класиране на учениците би трябвало бъдат оповестени до 11 юли, от второто класиране - до 18 юли, а оповестяването на незаетите места след втори стадий на класиране ще бъде на 23 юли.

Промяна се предлага и за външните оценения за четвъртокласниците - на 9 май да се организира изпитът по "Човекът и обществото “, а на 10 май - по "Човекът и природата “. Проверката на знанията по БЕЛ е планувана за 14 май, а по математика – за 16 май.

Оценяването на цифровите компетентности на учениците от X клас ще се организира в интервала 10-14 юни. Държавните изпити по доктрина на специалността и специалността за придобиване степен на професионална подготовка се организират на три сесии – през януари, юни-юли и септември. Те са според от това по кое време искащите са придобили право да ги положат.

Времето за разискване на препоръчаните от МОН разновидности на графици е един месец.

МОН поправи грешката с класирането, само че родители откриха други нередности

МОН прати на прокурор Великотърновския университет

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР