Министерството на образованието и науката (МОН) е разработило четири варианта

...
Министерството на образованието и науката (МОН) е разработило четири варианта
Коментари Харесай

МОН с четири варианта за работа на училища и градини в епидемията

Министерството на образованието и науката (МОН) е създало четири разновидността за работа на учебните заведения, детските градини и Центровете за поддръжка на личностното развиване (ЦПЛР) през новата образователна година. За основа са употребявани индикаторите за разпространяването на Covid-19 съгласно сюжетите на Министерството на здравеопазването за развиване на пандемията.

Действията на просветителните институции при другите степени на заболеваемост са написани в Насоки за образование в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура. Тяхна съществена цел е обезпечаване на оптимално дълготрайно присъствено образование. Документът е изпратен за координиране в Министерството на здравеопазването (МЗ). Предстои разискването му в Отрасловия съвет за тристранно съдействие в системата на междинното обучение.

Разписаните в насоките сюжети, наложителни и целесъобразни ограничения обезпечават условия за прекосяване към образование в електронна среда единствено в краен случай и най-много на местен принцип – обособен клас, настрана учебно заведение или учебни заведения в настрана обитаемо място, в сходство с съответната епидемиологична конюнктура, спецификите на учебното заведение и учениците.

О бразователните институции в цялата страна ще бъдат затваряни единствено при последна нужда - когато заболелите са над 500 на 100 000 души за последните 14 дни.

При най-лекия - зелен сюжет със заболеваемост по-ниска от 100 на 100 000 души, и при жълтия сюжет - с заболели от 100 до 250 на 100 000 души, просветителните институции ще работят, спазвайки насоките на МОН и Министерство на здравеопазването за понижаване на рисковете от предаване на инфекцията. При единични случаи на деца и педагогичен експерти с COVID-19 шефът, след наложително наставление на РЗИ, ще карантинира цялата паралелка и децата ще учат електронно. Ако единствено един възпитаник в класа е карантиниран като контактен, единствено за него шефът ще провежда електронно образование.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР