Министерството на образованието и науката е за повече инвестиции във

...
Министерството на образованието и науката е за повече инвестиции във
Коментари Харесай

МОН е за повече инвестиции във висшето образование през 2023 г.

Министерството на образованието и науката е за повече вложения във висшето обучение през 2023 година, с които да бъдат увеличени заплатите на университетските преподаватели и стипендиите на студентите, както и да се усъвършенства материално-техническата база и да сее развива научно-изследователската активност.

Това стана ясно от думите на служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на среща, проведена от Националния браншов профсъюз „ Висше обучение и просвета “ към КНСБ.

„ Колкото повече средства има за висше обучение в тази икономическа обстановка ще е добре. Защото изоставаме освен във възнагражденията, само че и в съоръжение и обезпечаване на научно-изследователската активност. И това се вижда и ще бъде още по-видимо, когато се развият стратегиите за STEM центровете в учебните заведения. Ще се получи по този начин, че някои от нашите студенти ще са учили в доста добра среда в учебно заведение и отивайки в университетите ще видят, че нещата са някак изостанали, овехтели “, съобщи министърът.

Проф. Пенов акцентира, че е редно да продължи политиката за поддържане на качеството в университетите. По думите му насърчителните ограничения са дали резултат. „ Когато осигурим някакъв растеж на базовия норматив ще можем да мислим за известна промяна на коефициентите за другите професионални посоки, само че без да вредим на другите и да има баланс сред ползите на всички “, сподели проф. Пенов.

По време на срещата бе маркирано, че към този момент няма финален план на бюджета и няма изясненост кои оферти на МОН ще залегнат в него.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР