Министерството на науката и образованието (МОН) публикува от задължителната матура

...
Министерството на науката и образованието (МОН) публикува от задължителната матура
Коментари Харесай

Кои се верните отговори на матурата по български език

Министерството на науката и образованието (МОН) разгласява от наложителната матура за дванадесетокласниците по български език и литература.

На нея през днешния ден се явиха 43 028 възпитаници. Изпитът се организира в 736 учебни заведения в страната, оповестяват от МОН.

Зрелостниците трябваше да разсъждават върху " Споменът - тъга и разтуха " в елегията " Аз желая да те помня все по този начин " на Димчо Дебелянов, ако са избрали да пишат интерпретативно съчинение на днешния изпит. Втората опция беше есе със заглавие " Тежестта на думите ". Младежите имаха 120 минути, с цел да основат текст с размер до четири страници.

В първата част на матурата по български език и литература се акцентира върху използването на книжовните правила и четенето с схващане. Във втората част се изискваше познаване на изучаваните литературни творби и дарба за тяхното пояснение. В една от дилемите се очакваше зрелостниците да открият тематиката в фрагмент от неизучавана творба, а в друга - да съпоставят интерпретацията на една и съща тематика в изучаван и в неизучаван текст.

За разлика от предходни години, включените творби бяха 27, а не 97.

Общият брой на въпросите остава неизменен - 41. С избираем отговор към този момент са единствено 22 от тях - с осем по-малко от предходната година. 16 са дилемите с къс свободен отговор. Други две са за основаване на текст в границите на четири-пет фрази. И през тази година оптималният брой точки на матурата ще е 100.

Съчинението или есето ще носят най-вече 30 т., а затворените въпроси 22 т. Изпитът се счита за изискан при най-малко 30 т., които носят оценка „ Среден (3) “. Досега за това бяха нужни 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Резултатите ще станат известни на 8 юни.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР