Министерството на културата ще изяснява случая с къщата, собственост на

...
Министерството на културата ще изяснява случая с къщата, собственост на
Коментари Харесай

Министерството на културата спря събарянето на къщата генерал Рачо Петров

Министерството на културата ще обяснява случая с къщата, благосъстоятелност на военачалник Рачо Петров, чието срутване стартира през днешния ден. След намесата на министерството преди часове - работите по разрушаването на този архитектурен монумент в центъра на София бяха прекратени. Преди две години от общината издали заповед за непринудено унищожаване на къщата, поради заплаха от сриване, само че наследниците не я изпълнили.

Вече 25 години никой не живее в къщата на ъгъла на бул. " Дондуков " и ул. " Бенковски ". Сградата е без прозорци и порти. Метални ограждения и охранителна компания, пазят в нея да не влиза никой.
Христо Великин - родственик на притежателите: Обезопасихме всичко. Махнахме от горната страна всичко, с цел да не е рисково.
Според живеещи в региона обаче в къщата се събират бездомници и наркомани.

Надя Ангелова: Искам да не пребивавам против този бордей. Ние сме подавали в Общината сигнали, че тук няколко пъти се пали.
Наследниците на къщата желаят да я реставрират, само че не могат, тъй като имат спор с пловдивска компания за част от постройката.

Рачо Петров - правоприемник: Тази постройка е в това положение поради това, тъй като от 12 години не може да се направи нищо, защото тя е в съд, в дело.
Внукът на военачалник Рачо Петров опита да спре машините. Спорът сред него и представители на компанията, която е наета от Общината да събори постройката продължи близо два часа. Разрушаването обаче не беше отсрочено.

Анна Милова - представител на строителната компания, наета от Общината: Даден ви е двумесечен период непринудено да премахнете постройката. Инж. Мариана Чанева - Дирекция " Общински строителен надзор ": Има влезнала в действие заповед. Край. Продължаваме. Някакво подпомагане желаете ли?
Наложи се намесата и на полицията.

Полицай: Аз Ви заповядвам да не влизате в разпра. Рачо Петров - правоприемник: Това нещо на тях давате ли им го?Полицай: Да, безусловно същото важи и за тях.
По-късно денем Инспекторатът за запазване на културното завещание към Министерството на културата спря разрушаването до изясняване на случая.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР