Министерството на финансите предлага прагът за плащанията в брой в

...
Министерството на финансите предлага прагът за плащанията в брой в
Коментари Харесай

МФ иска таван от 5000 лв. за плащанията в брой

Министерството на финансите предлага прагът за заплащанията в брой в страната да бъде понижен от 10 000 лева на 5 000 лева, като мярка за ограничение на сивата стопанска система. Това планува една от промени в данъчните закони, включена в пакета промени в данъчните закони. С тях служебният кабинет чака тази година да усили приходите в хазната с към 6 милиарда лева и да свие бюджетния недостиг. Проектът е оповестен за публично разискване на уеб страницата на финансовото министерство.
" заплащанията на територията на страната да се правят единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна или надвишаваща 5000 лева, плануват новите хрумвания на служебното финансово министерство. Ограничението ще се ползва и в случаите на заплащания в задгранична валута, когато левовата им равноценност е равна на или надвишава 5000 лева по курса на Българска народна банка в деня на заплащането.
Предлаганото ограничение на заплащанията в брой е в сходство и с наложилата се процедура в други страни членки на Европейски Съюз, като Белгия, Гърция, Испания, Португалия, Франция, Румъния, където прагът за заплащанията в брой е 2000 до 3000 евро, настояват от МФ. 
И у нас от време на време финансови министри са предложили ограничение на заплащанията в брой, само че до момента тази мярка в никакъв случай не е намирала задоволително поддръжка в Народното събрание. 
За интервала 2020-2022 година страната е предоставила помощи и обезщетения на бизнеса, свързани с пандемията, енергийната рецесия и военните дейности в Украйна общо в размер на 10,3 милиарда лв.. Най-голяма е сумата за 2022 година - 5,9 милиарда лева, За 2020 година предоставените помощи са за 2,1 милиарда лева, а за 2021 година - 2,3 милиарда лева, показва МФ. В същото време Ведомството на Росица Велкова дава данни за прогнозната облага на компаниите за 2022 година - 47 милиарда лева, плюс 1,425 милиарда лева.  планиран облагаем приход на едноличните търговци. В съпоставяне с облагите за 2018 година и 2019 г заявените данъчни облаги от сдруженията и облагаеми приходи от стопанска активност като едноличен търговец доста нарастват за 2021 и 2022 години със 100%, показва МФ.
" Анализът демонстрира, че финансовата поддръжка от страна на страната по отношение на зародилите здравна и енергийна рецесия и военните дейности в Украйна е била навременна и задоволителна, като е запазила освен съществуващия бизнес, само че е осигурила условия за неговото развиване и за генериране на облаги ", настояват от финансовото министерство.
Въвеждат и " налог благосъстояние "
В Закона за корпоративното подоходно облагане пък се планува въвеждането на нов данък - еднократно възнаграждение на " солидарна вноска " за свръхпечалбите, генерирани в интервала от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 г.  Такава вноска ще вършат всички компании и еднолични търговци, генерирали свръхпечалби. 
Формулата е много комплицирана - предлага се основата за установяване на солидарната вноска да бъде разликата сред данъчната облага за интервала от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година и 50% от междинната стойност, увеличена с 20 на 100, на данъчните облаги за 2018, 2019, 2020 и 2021 години.
Предлага се " солидарната вноска " да бъде в размер на 33% от данъчната основа, а интервалът за облагане да бъде от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година Новият налог не освобождава компаниите от заплащането на 10% налог облага. Т.нар. " солидарна вноска " няма да се признава и за разход. Осигурените финансовите средства щели да се насочат към по-нискодоходните семейства по линия финансиране на пенсиите и други обществени заплащания. 
Какво се предлага 
- Предлага се от 1 юли 2023 година връщане на 20% Данък добавена стойност за ресторантьорски и кетъринг услуги, за общата туристическа услуга и за фитнесите. В момента налогът за тези услуги е 9%.> - От средата на година се вкарва данък за течностите за електронни цигари, не съдържащи никотин, както и заместителите на тютюна, съдържащи никотин.> - Всички артикули с висок фискален риск, които се транспортират в страната в транспортни средства над 3,5 тона, да бъдат авансово декларирани пред приходните организации. За тях ще се вкара и авансово обявление на Данък добавена стойност.
- Във връзка с определянето на облагаемия приход от продажба или подмяна на акции, дялове, обезщетителни принадлежности, капиталови бонове и други финансови активи, в това число и виртуални валути, както и от търговия с задгранична валута се предлага да се приспадат 10 на 100 нормативно избрани разноски. Досега данъкът върху тези приходи се определяше като разлика сред осъществените приходи от продажбата на активите и цената на придобиването им. Сега Министерството на финансите предлага този осъществен приход да бъде понижен с 10% нормативно приети разноски и останалата сума да бъде облагана.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР