Министерството на финансите поема ангажимент да внесе проект за бюджет

...
Министерството на финансите поема ангажимент да внесе проект за бюджет
Коментари Харесай

Асен Василев обеща „скоростен“ нов бюджет, засега удължиха настоящия

Министерството на финансите поема ангажимент да внесе план за бюджет в Народното събрание доста скоростно, тъй че той да бъде признат и обнародван до 31 юли.

Това даде обещание финансовият министър пред депутатите. Асен Василев пристигна в Народното събрание, с цел да предложи удължение на настоящия бюджет, който изтича на 10 юни. То бе признато с единогласие от 207 депутати, без нито един срещу и въздържал се. 

Това решение дефинира последователността на заплащанията и дава опция събираните доходи да бъдат употребявани за заплащания от Закона за обществените финанси. Това върви в комплект и със Законопроект за смяна на удължителния закон, което ще освободи заплащанията за общините и за Националната здравна каса, тъй че те да могат да се извършат в цялостен размер “, показа предлагането си първоначално Василев.

В хода на дебатите се стигна до опълчване сред обособените парламентарни групи и основно сред ГЕРБ и Политическа партия.

От ПП-ДБ настояха решението да се одобри, с цел да „ се отпушат заплащанията и да се поправят грешките на служебния кабинет “.

ГЕРБ от своя страна опазиха действието на служебното държавно управление, което отхвърли да внесе нов бюджет за 2023 година през есента на м. година

Големият проблем е, че през последните 2 година увеличихме разноските доста повече, в сравнение с увеличихме приходите. И е редно да си го признаем “, трансферира топката към ръководството на кабинета „ Петков “ Красимир Вълчев от ГЕРБ. Според него неприемането на нов бюджет в действителност е избавило хазната, тъй като другояче заложените разноски са щели да я доведат до банкрут.

Ние не бяхме надалеч от този сюжет, тъй като тук има искрено популистки парламентарни групи, за които беше по-важно да си вършат политика и за които няма задача да пазят бюджетната непоклатимост “, упрекна безадресно Вълчев.

Смятам за извънредно неприемливо депутат да пази неспазване на законите “, отвърна Венко Сабрутев от Политическа партия. Той подсети, че служебното държавно управление не пожела да се ангажира с нов бюджет, тъй като това било работа на дълготрайно и постоянно ръководство. Но в това време пое редица други задължения.

Така че, господин Вълчев, недейте да защитавате служебния кабинет, тъй като той абдикира от българите и от бизнеса “, обърна се Сабрутев към Красимир Вълчев.

Асен Василев още веднъж даде обещание планът за нов бюджет да бъде с 3% недостиг. Нещо, което съгласно служебното държавно управление и Българска социалистическа партия е изцяло невероятно.

„ Към момента в държавната хазна има над 10 милиарда лв., тъй че всевъзможни приказки за банкрут са безусловно несъстоятелни. Причината да преглеждаме този удължителен закон не е тъй като нямаме пари, а тъй като би трябвало да имаме право да ги харчим, до момента в който се одобри естественият закон за бюджета “, изясни още финансовият министър. 

По мотив възобновяване на Румен Спецов отпред на Национална агенция за приходите и промяната на ръководителя в митниците, Василев изясни, че събираемостта в митниците е с 1,5 милиарда лева по-слаба от предходната година. Спад имало и в събираемостта на Данък добавена стойност. 

" Затова върнахме и остарелия екип ", изясни финансовият министър. Рокадата била съгласувана с премиера и държавното управление. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР