Министерството на финансите на Русия предложи да се увеличат минималните

...
Министерството на финансите на Русия предложи да се увеличат минималните
Коментари Харесай

В Русия вдигат минималната цена на водката. Колко ще струва бутилката?

Министерството на финансите на Русия предложи да се усилят минималните цени на дребно за водка, бренди и коняк от 1 януари 2024 година, написа lenta.ru.

Според проектодокумента водката ще коства минимум 299 рубли (около 3 $, настоящ референтен курс на Банката на Русия - 1 $ - 97,28 рубли, 1 евро 102,52 рубли, бел ред.) за 0,5 литра, брендито - 403 рубли, конякът - 556 рубли за същия размер.

Министерството на финансите също предложи прибавяне на ром към листата на алкохолните питиета, за които се дефинира минимална цена на дребно. Цената му ще бъде лимитирана до най-малко 403 рубли за 0,5 литра.

Защо се подвигат цените на алкохола?

Съюзът на производителите на алкохол (SPAP; включва Novabev Group, Siberian Alcohol Group, Rust Group of Companies, Ladoga и други компании) изиска да се усили минималната цена за алкохола. Членовете на съюза обосноваха нуждата от повишение на цените с увеличение на акциза върху спиртните питиета до 128,6 рубли (плюс 5 процента) и с увеличение на разноските за логистика и опаковки и съставки, закупени в чужбина. Според представители на пазара до края на 2023 година себестойността на производството на алкохол ще се усили с най-малко 10 %, а нарастването на минималните цени ще избегне продажбата им под себестойността.

Както означи ръководителят на WineRetail Александър Ставцев, водката, която се продава по минимална цена на дребно, заема към 35% от пазара. Според специалиста фирмите не желаят да правят отстъпка своята ниша на съперниците, само че маржовете непрестанно понижават и е невероятно безпределно да се усъвършенстват разноските.
 В Русия внезапно падат продажбите на водка за сметка на незаконния пазар
В Русия внезапно падат продажбите на водка за сметка на незаконния пазар

Намаляването на приходите на главните консуматори увеличи търсенето на сурогатен алкохол

Производството на мощен алкохол в Русия понижа

От началото на 2023 година производството на мощен алкохол в Русия е спаднало с 4,2 %. Производството на водка и коняк понижава надлежно с 5,7 на 100 и 7,2 на 100. През 2022 година търсенето на алкохол се усили, защото руснаците купуваха заради непредвидимите обменни курсове и обстановката в страната. През 2023 година подобен прилив не се следи, а покачващите се цени в допълнение се отразиха на продажбите - заради инфлацията без увеличение на платежоспособността руснаците започнаха да купуват алкохол по-рядко.

Основната причина за намаляването на производството обаче е възбраната за експорт на алкохол от Русия за Съединени американски щати, Европейския съюз и други страни като част от шестия пакет от антируските наказания. Тези ограничения понижиха приходите от експорт с една трета.

На вътрешния пазар се следи последователно увеличение на търсенето заради заменяне на вноса: по рафтовете на магазините се появяват по-евтини аналози на остарели марки и ползата към локалните артикули нараства.
 Грузия стана най-големият експортьор на вино за Русия
Малката страна, която стана най-големият експортьор на вино за Русия

Тя изпревари с малко Италия

Ще нарастне и вносното вино

Също по този начин в Русия предвидиха нарастване на цените на вносното вино. Както Вадим Дробиз, шеф на Центъра за проучване на федералните и районните пазари на алкохол (CIFRRA), сподели в изявление за Lenta.ru, сега Руската федерация разполага с едногодишен ресурс от вносно вино, което може да се продава без повишение на цените, само че бизнесът няма да се съгласи с това.

Освен това, колкото по-скъпо е вносното вино от недружелюбни страни, толкоз по-малко ще бъде повишаването, счита той. По-специално, съгласно специалиста, виното, което коства 2 хиляди рубли, ще нарастне до 2,3-2,4 хиляди.

В края на юли общите размери на доставките на всички виновност за Русия, като се изключи вноса на артикули от страните от Евразийския стопански съюз (ЕАИС), счупиха месечния връх от началото на 2023 година и надвишиха 45,5 милиона литра.

Рязкото нарастване на вноса на всички типове задгранични виновност в Русия се случи преди увеличението на митата върху тези алкохолни артикули от така наречен вражески страни. Мярката влезе в действие на 1 август 2023 година и засегна най-големите производители от всички страни от Европейския съюз (ЕС), Съединени американски щати, Австралия и други западни страни. От тази дата таксите бяха увеличени от 12,5 на 20 %, само че не по-малко от 1,5 $ на литър.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР