Министерството на финансите (МФ) публикува за обществено обсъждане промени в

...
Министерството на финансите (МФ) публикува за обществено обсъждане промени в
Коментари Харесай

Готвят нови промени при фискалните устройства

Министерството на финансите (МФ) разгласява за публично разискване промени в наредбата за вписване и отчитане на продажби в комерсиалните обекти посредством фискални устройства. Целта на смяната е битката със сивата стопанска система, показват вносители в претекстовете на предлагането. С измененията ще се сътвори опция да има бензиностанции, които да са на цялостно самообслужване.

Съществуващата нормативна уредба не предлага задоволително благоприятни условия за детайлизиране на информацията, която постъпва в Националната организация за приходите (НАП), без това да е обвързвано с осъществяване на инспекция на място.

Предложеният план регламентира опцията бензиностанциите да правят продажби на течни горива посредством електронните системи с фискална памет (ЕСФП) на самообслужване. В обекти за продажби бензин и дизел на самообслужване, устройството за заплащане на гориво ще е част от централното регистриращо устройство.

При продажби на горива от обекти, които са напълно на самообслужване, дневният финансов доклад ще се генерира автоматизирано и ще се записва във фискалната памет и на контролна лента на електронен притежател за всеки ден. Проектът планува издаване на фискален бон за всяка продажба на течни горива на всеки клиент, като не се позволява сливане на повече от две продажби на горива, направени от един клиент в един фискален бон.

Ограничава се опцията за прилагане на данъчен заем от регистрирани по ЗДДС лица, посредством фактури за " фиктивни " доставки. В хода на контролната активност на органите на Национална агенция за приходите в бензиностанции са открити случаи на зареждане на гориво на един клиент без да бъде публикуван фискален бон, като на идващия клиент се издава фискален бон, при което се включва и продажбата на предходния клиент. Това основава предпоставки за " неточно данъчно държание от избрани задължени лица ", показват от финансовото министерство.

Предлагат се промени, свързани с реда за осъществяване на сторно интервенции, който в този момент се документира посредством издаване на сторно касови бележки от кочан. При претенция, връщане на стока, при позволена операторска неточност или понижение на данъчната основа, след завършена сметка на клиента, ще може да се прави промяна (сторно операция). Предвижда се сторно интервенцията при операторска неточност да се прави до 7- мо число на месеца, идващ месеца, в който е позволена, а при претенция на стока - да се документира сега на връщане на сумата на клиента, само че единствено при задоволителна касова наличност.

С плана се вкарват и условия към софтуерите за ръководство на продажбите в търговски обекти. В огромна част от комерсиалните обекти в страната се употребяват осведомителни системи (софтуери) за ръководство на комерсиалната активност, които ръководят и информацията от фискалните устройства.

Към момента нормативната уредба планува условия само към тези устройства, само че не и към софтуерите, ръководещи тяхната активност. Това дава опция в софтуерите да се вграждат функционалности, позволяващи при приключването на продажба да не се подава команда към устройствата за печатане на фискален бон, а от нефискално устройство се разпечатва и дава на клиента бон, имитиращ фискалния, което дава опция на задължените лица да отклоняват от контрол част от оборота в обекта.

Национална агенция за приходите е засякла, че процентът на укрития оборот в обекти, в които се употребяват софтуери за ръководство на продажбите, е в границите на 30 - 70 %. Зачестяват и случаите на потребление от страна на задължените лица на разнообразни начини за манипулиране на информацията, създавана от софтуерите, в това число нейното заличаване от устройствата, с които работи софтуерът.

С измененията в Наредбата е планувано да се дефинират и условия към лицата, извършващи продажби посредством електронен магазин. Към момента в преобладаващата част от електронните магазини няма информация за търговеца, извършващ продажби посредством него.

Целта на измененията е Национална агенция за приходите да разполага с информация и да поддържа обществен лист, в който ще може да се прави информация за притежателя на избран електронен магазин.

В проведена от Национална агенция за приходите медийна акция ще бъде разпространявана опцията за осъществяване на инспекция в уеб страницата на организацията за притежателите на електронни магазини, което ще понижи сивия бранш в Интернет търговията и увеличи отбраната на потребителите, показват вносителите на плана.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР