Министерството на финансите изчаква удобен прозорец, за да излезе на

...
Министерството на финансите изчаква удобен прозорец, за да излезе на
Коментари Харесай

Министерството на финансите чака удобен прозорец да излезе на пазара на външен дълг

Министерството на финансите изчаква комфортен " прозорец ", с цел да излезе на външните пазари, както е планувано, с цел да набере валута, която ще се употребява за погасяване на остарял дълг напролет на идната година. Това изясни пред депутатите от бюджетната комисия вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Избрани са банките, квалифициран е проспект, само че поради войната в Украйна излизането на тези пазари беше спряно напролет и единствено Хърватия от страните в нашия район емитира дълг. В началото на юни пазарите се затвориха още веднъж поради данните за увеличение на инфлацията и в този момент няма страни, които да емитират дълг. Имаме цялостна подготвеност да излезем на интернационалните пазари, сподели министърът.

Той посочи, че не е проблем да се наберат средства, а по-скоро се изчаква по-изгоден финансово миг, въпреки че изискванията за това кардинално ще продължат да се утежняват. Прогнозира, че поради набирането на плануваните 3 милиарда лева с актуализацията на бюджета, към края на годината фискалният запас ще нарасне с тази сума, защото тя ще бъде употребена едвам напролет.

В отговор на въпрос дали има авариен вид за набиране на нужните суми, в случай че изискванията на пазара мощно се влошат, Василев изясни, че надали ще се стигне до такава степен. " Няма чак подобен драматизъм за излизане на външните пазари, просто сега оглеждаме за по-добри условия. Дебнем безусловно за по-стабилен прозорец, въпрос на цена е, а не на опция да наберем средства по принцип ", добави той.

Посочи, че при положение на потребност въпреки всичко има опция за ликвидна поддръжка по линия на Световната банка, от Европейската капиталова банка, от заемната част на Плана за възобновяване и резистентност, само че е по-добре, по думите, България да набере средства от пазар, " без условия ".

В отговор на въпроси, свързани с цената на газа, Василев разгласи, че газът към този момент е неизползваема стока в Европа. " Това не е обикновено търгувана стока, а политическо оръжие ", уточни той.

Василев разяснява още, че спадът в последно време в цените на някои първични материали като петрола, демонстрира, че идва криза в някои страни. Анализира, че еврото поевтинява, като съвсем е достигнало паритет по отношение на $, което ще " разтвори ножицата " на недостига, тъй като главно износът на България е за Европейски Съюз, а вносът е в горива. Посочи, че все още не се вижда закъснение на стопанската система на България, а възобновяване. В момента бюджетът върви по проект, като приходната част е изпълнима, въпреки и мъчно, уточни финансовият министър.

Ако се тръгне към криза и ЕЦБ и Федералният запас не приземят стопанските системи гладко, това ще понижи комерсиалният недостиг, само че ще усложни обстановката с износа, в случай че рецесията засегне съществени износни пазари на България, разяснява той.

Пред депутатите той заяви, без да влезе в детайлности, че е заменен шефът на изпълнителна организация " Одит на средствата от Европейския съюз " към Министерството на финансите. Това е станало поради следствие на европейската прокуратура. Не пожела да посочи дали повода са дейности на съответния чиновник или дейности на организацията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР