Министерството на енергетиката ще учи бизнеса как да използва ефективно

...
Министерството на енергетиката ще учи бизнеса как да използва ефективно
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката: Невъзможно е да отпадне таванът на компенсациите

Министерството на енергетиката ще учи бизнеса по какъв начин да употребява дейно електрическата енергия. Това ще стане посредством осведомителна акция, заяви в предаването " Още от деня " енергийният министър Александър Николов.

Министърът сподели, че е невероятно да отпадне тавана на обезщетенията, които бизнесът ще получат, само че могат да се водят договаряния за неговия размер.

Таванът за месец декември като отплата няма да отпадне. Структурата на тавана за януари предстои на полемика с представителите на бизнеса, само че таван ще има. Ако няма таван, има риск от спекулации, открои Николов.

По думите му компенсацията е редно да продължи, до момента в който се успокоят пазарите и до момента в който стане ясно, че бизнесът в България е подложен в по-добро положение от съперниците му в чужбина.

" Естествено, че ще има таван и естествено, че ще има ограничавания, най-малкото, тъй като ще би трябвало да има предвидимост за разноските, от една страна, въпреки това, бизнесът би трябвало да има споделена отговорност както с всички жители, по този начин и с енергийната система. Все отново за бизнесът, подтекстът е че цените в България са доста по-ниски в сравнение с други европейски пазари и това е годно освен за месец януари, само че и много обратно във времето, тъй че необичайно обрисуваните апокалиптични сюжети не са тъкмо в унисон с действителността ", сподели Николов.

Увеличението на природния газ с 30% е съществено и може да се дефинира като изненадващо, разяснява още министърът.

На въпрос допустимо ли е да се стигне до рецесия в страната и може ли да бъде преодоляна актуалната обстановка, той отговори:

" Със сигурност ще се оправим. Ситуацията е тежка. Има сериозен подтекст както на равнище Европейски Съюз - пазари, пазарна обстановка, цени, котировки на енергийни запаси, по този начин и на неефективности вътре при нас в системата, само че сигурно ще се оправим ", увери той.

Пазарите ще стават все по-интегрирани на европейско равнище. Това се вижда доста ясно при цените на електрическата енергия. Същото е годно и за цените на природния газ. За бизнеса подтекстът е, че цените в България са доста по-ниски в сравнение с други европейски пазари и това е годно освен за месец януари, а и за няколко месеца обратно във времето.

Министър Николов призна, че някои бизнеси сигурно са в тежко състояние, само че в такова състояние се намираме всички.

Заяви, че с представителите на работодателите държавното управление е в непрекъсната преписка, която е траяла до късния следобяд на 31 декември.

" Комуникацията ще продължи интензивно и от страна на Министерство на енергетиката, и от страна на Министерство на финансите, както виждате и от страна на премиера ", добави министърът на енергетиката.

Николов разяснява и връзките с КЕВР.

" Това, което се случи действително с нас е, че още на 10-15 мин., откакто бяхме определени като държавно управление, имаше първо решение на КЕВР. След това имаше едно решение на КЕВР, което беше подложено на ужасно доста полемики от всички - бизнес, производители на електрическа енергия, по-късно пристигна решението от 1 януари, обвързвано с цената на природния газ. Като поредност от събития, в случай че сме вън от системата, наподобява необичайно. Относно това дали е влияно на регулатора, единственото нещо, което ще кажа е, че министър председателят не е бил на среща по никакъв метод с нито един член, нито с ръководителя на КЕВР. "

Отхвърли тезата, че има въздействие върху КЕВР. Николов сподели, че е разговарял с ръководителя на КЕВР Иван Иванов и дефинира срещата с него като продуктивна.

" Дотолкова, доколкото регулаторната им рамка е много тясна, те се пробват да я съблюдават и се пробват да се преценяват с нея. Дали едно решение е рационално е друга тематика ".

Другата огромна тематика за " Булгаргаз " министърът на енергетиката разяснява, като съобщи, че " принципал и пряк надзор върху " Булгаргаз " оказват БЕХ и Съветът на шефовете на съответното сдружение. "

В ролята си на министър на енергетиката Николов е упълномощил на БЕХ да извърши всички нужни инспекции по отношение на политики и спазването им в " Булгаргаз ".

Александър Николов се спря и на плановете, свързани с диверсификацията в България, като беше безапелационен, че там " прозира релативно предпочитание да се сложи Българи според. Когато избран вид гориво се купува от едно място, е ясно кой е производителят. Когато се трансферира към друго място, е ясно кой е ползвателят. Когато инвестицията и реализацията се вършат от съответни компании, е ясно кой получава маржа на облага. "

Николов сподели в умозаключение, че на политическо равнище има доста отношение от страна на президента на Азербайджан - господин Алиев, както и от страна на министъра на стопанската система и на министъра на енергетиката.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР