Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор

...
Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор
Коментари Харесай

Петков: Ще предложим сключване на договор за седем кораба с втечнен газ

Министерството на енергетиката ще направи предложение за подписване на контракт за седем карго кораба с полутечен газ. Доставка на LNG, които ще подобрят енергийната сигурност на България. Това заяви министър председателят в оставка Кирил Петков при започване на днешното съвещание на Министерския съвет.

„ Условието за приемане на тези количества е идващият месец служебното държавно управление и служебното Министерство на енергетиката да обезпечи нужната инфраструктура от Гърция и Турция ”, изясни той.

По думите му този контракт е значима стъпка на екипа, работещ взаимно с Европейска комисия за обезпечаване на газ за зимните месеци. “Така решаваме основна част от гарантирането на енергийната сигурност и държавното управление улеснява идващия кабинет”, съобщи министър председателят в оставка.

Припомняме, че от “Булгаргаз” желаят повишаването на природния газ от месец август да е с 54,07%. Според оповестения в този момент документ, “Булгаргаз” желае цена на природния газ за август от 286,84 лева за мегаватчас. За юли формалната цена беше 186,17 лева за мегаватчас. От писмото излиза наяве, че защото към момента интерконекторът с Гърция не е въведен в употреба и това ще стане евентуално чак от октомври, “Булгаргаз” е подписал съглашение за доставка на азерски газ през краткотрайна точка Неа Месемврия и това оскъпява доставката, тъй като се заплаща в допълнение на Азербайджан.

Правителството ще одобри новата стратегия за отплата на цените на електрическата енергия за небитовите консуматори. “Считано от 1 юли до 30 септември за крайните консуматори ще се обезпечи таванът от 250 лева, като по този метод правителстовото осигуряа предвидимост за бизнеса за идващите месеци в изискванията на битови предизвикателстав”, съобщи Петков

150 млн. лева ще бъдат дадени за мярката от 25 ст. отстъпка за литър гориво.

“Започва работата и на работна група сред митниците и Национална агенция за приходите за ограничение на износа на нефтени артикули с съветски генезис считано от 5 декември, както е по дерогациите на Европейски Съюз. Изпълняването на изискванията на дерогацията на Европейски Съюз ще даде възмжност за по-голямо предложение на горива на българския пазар и това ще потисне цената на горивата”, заяви още министър председателят.

На днешното съвещание на Министерския съвет ще бъде изслушан и отчетът на министъра на околната среда и ще стане ясно и какви наказания ще бъдат наложени на Топлоелектрическа централа “Брикел” за замърсяването на въздуха в Гълъбово.

“Отпускаме пари за ремонт на над 170 детски градини и учебни заведения в цялата страна. Средствата ще бъдат употребявани за ремонти на покриви и енергоспестяващи мерки”, изясни още министър председателят в оставка.

Той добави, че ще бъде признато и законодателство, което ще подсигурява сигурността на хората, които подават сигнали за корупция.

“Това може да ни е последното съвещание. Искам да благодаря за цялата работа. Мисля, че имаме доста положителни резултати, с които да се похвалим. До последния миг ще решаваме огромните задания и предизвикателства”, сподели Петков.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР