Министерството на енергетиката получава 1,6 млрд лева от държавния бюджет,

...
Министерството на енергетиката получава 1,6 млрд лева от държавния бюджет,
Коментари Харесай

Държавата дава 1.6 млрд, за да изкупи дълговете на „Топлофикация” – София

Министерството на енергетиката получава 1,6 млрд лв. от държавния бюджет, с цел да изкупи задълженията на „ Топлофикация ” – София към „ Булгаргаз ” и БЕХ. Решението е взето на днешното съвещание на Министерски съвет. Министърът на енергетиката Румен Радев изясни, че без значение от тези дейности Топлофикация София си остава общинско сдружение, само че към този момент министерството ще е негов заемодател.

Държавата ще финансира с милиард и 600 милиона лв. министерството на енергетиката, с цел да може то да изкупи задълженията на Топлофикация София, изясни енергийният министър в оставка Румен Радев.

„ Ние имаме в голям размер струпване и систематично обвързване от страна на „ Топлофикация “ - София към енергийния бранш за газови доставки. Тази неподходяща процедура в последна сметка води до внушителната сума от милиард и 600 милиона към групата български енергиен холдинг. Разбирате сами, че такава сума би могла да бъде употребена в структурите ни в бранш енергетика за решение на ликвидни въпроси. “, изясни Радев.

Радев посочи, че без значение, че страната изкупува задълженията на Топлофикация София, сдружението ще си остане общинска благосъстоятелност.

Енергийният министър разяснява и решението на Народното събрание, съгласно което Министерството на финансите би трябвало да върне 1 милиард лв. във Фонда за сигурност на електроенергийната система.

„ Коментираните в общественото пространство суми от вида на милиард и по този начин нататък са несъстоятелни. Държа да подчертая ние и все още в който водим този диалог имаме над 430 милиона лв. налични във фонда за сигурност на електроенергийната система. “, добави Радев.

Наличният буфер във Фонда ще се употребява за компенсиране на битовите консуматори след излизането им на свободния пазар. Чрез подаяние БЕХ ще внесе във Фонда още 728 милиона лв.. Енергийният министър изясни, че на процедура за потребностите на Фонда не е належащо от централния бюджет да бъдат пренасочени още 1 милиард лв., което би нараснало и бюджетния недостиг.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР