Министерство на здравеопазването Министерство на здравеопазването планира изграждането на електронна

...
Министерство на здравеопазването Министерство на здравеопазването планира изграждането на електронна
Коментари Харесай

МЗ планира електронна платформа за закупуване на медицински изделия

Министерство на опазването на здравето
Министерство на здравеопазването възнамерява построяването на електронна платформа за закупуване на медицински произведения. Това стана ясно от думите на заместник-министърът на опазването на здравето Лидия Нейчева. Тя взе участие в кръгла маса за корупционните опасности при доставката и използването на медицински произведения. Събитието е проведено от Центъра за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност (ЦППКОП) с поддръжката на Министерство на здравеопазването и фондация „ Конрад Аденауер “.

Основните разноски на лечебните заведения са по перо „ Лекарствени артикули и медицински произведения “, само че до момента в който при медикаментите има регулация (пределна цена и цена по Позитивен лекарствен списък), която ще бъде в допълнение засилена посредством централизирания търг за доставка на лекарствени артикули за лечебните заведения, такава липсва при медицинските произведения, сподели Нейчева. Според нея това, че страната ни няма обединен указател на медицинските произведения, е проблем.

Министърът предложи построяването на платформата да стане след необятно обществено разискване. Електроненият търг за закупуване и на медицински произведения ще контролира цените на пазара. „ Платформата ще бъде построена по модела на тази за медикаментите, а цените, които ще се реализират посредством нея, ще бъдат оптималните, на които лечебните заведения ще могат да ги купуват. От там насетне всяка болница ще има свободата да договаря по-ниска цена, в случай че успее “, сподели още заместник-здравният министър.

Свързани публикации.. Над 500 българи страдат от хронична миелоидна левкемия 0 Безплатни съвещания по репродуктивно здраве в София 0

Приоритет на актуалното управление на Министерство на здравеопазването е да сложи пациента в центъра на здравните грижи и услуги, които му се оказват и оферират – било то във връзка с болничната здравна помощ или на достъпа, цената и качеството на медикаментите и медицински произведения,

Противоречивата нормативна уредба, неналичието на ясно написани правила и незадоволителният надзор в региона на търговията с медицински произведения. Това бяха другите тематики, дискутирани по време на кръглата маса.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР