Министерство на туризма представи идеен проект на първия по рода

...
Министерство на туризма представи идеен проект на първия по рода
Коментари Харесай

Гаранционен фонд ще обезщетява туристите при провал на екскурзията

Министерство на туризма показа абстрактен план на първия по рода си наложителен Туристически Гаранционен фонд, който да обезщетява пътуващите в случаите на несъблюдение на поетите задължения от страна на туроператори и да обезпечава отговорността на туроператорите, в подтекста на Директива (ЕС) 2015/2302 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година

Целта е да бъдат основани обективни условия за бизнеса и на национално равнище да се осъществя по-добра отбрана за крайните консуматори на пакетни туристически услуги. В обсега на Гаранционния фонд влизат евентуални благоприятни условия за обезщетение след отвод на резервации при пакетните пътувания , както и отбрана против неплатежоспособност и несъстоятелност на туроператорите.

Темата се дискутира от 10 години, като след коронавирус още веднъж стана настояща, уточни министърът на туризма Илин Димитров.  Анализиран е опитът на Германия, Дания, Полша, Англия. За да се случи това, се изискват промени в редица закони, само че работата е в областта на постоянно държавно управление, акцентира Димитров. Фондът ще изсветли бранша, оптимист е той. Ние не продаваме домати и краставици, ние организираме почивки на хора, сподели още министърът.

Според него първоначално фондът може да работи малко рестриктивно, само че по пътя ще се откри истината. Важно е да защитим екскурзианта, посочи отрасловият министър. Днешната среща с сектора е началото на полемиката по какъв начин да проработи гаранционният фонд.

Заместник-министърът Ирена Димитрова акцентира, че бизнесът е осведомен с идейния план. Ще се реализира систематичен надзор върху оборотите на туроператорите. Туристическата застраховка остава за момента. С течение на времето може да отпадне, откакто дейно проработи туристическият гаранционен фонд. Действащите туроператори все още ще би трябвало да се прелицензират. Това е съществено решение, което изисква законодателна самодейност, по думите й. Ще се премисли обсега на туристическата застраховка, което също изисква законодателно изменение.

Фондът ще оказва помощ и при несъстоятелност на туроператор, само че след стабилизацията му ще би трябвало да възвърне средствата на фонда. Той ще оказва помощ и при банкрут на оператор. 311 туроператори са заличени досега поради несъблюдение на законовите отговорности. 1 промил от оборота ще е вноската във фонда за туроператор, като минималната е 80 лв. месечно, само че може да стигне до 1000 лв.. Засега фондът няма да включва авиацията.
 Очаква се мощен летен сезон макар разединения туристически отрасъл
Очаква се мощен летен сезон макар разединения туристически отрасъл

Интензивно пътешестване за Великден чака ръководителят на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР