Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) търси начин да

...
Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) търси начин да
Коментари Харесай

МРРБ прави нов опит да узакони незаконните строежи

Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) търси метод да узакони обществени държавни или общински инфраструктурни обекти, които нямат цялостния набор строителна документи, само че дават отговор на техническите правила. Това излиза наяве от качени за публично обсъждане и готови от районното ведомство промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Това не е първият път, в който районен министър предлага промени в Закон за устройство на територията за точно регламентиране на нелегално строителство, което страната е възлагала в предходни години. Бившият отраслов министър Иван Шишков смяташе, че това може да стане като такива обекти придобият статут на " толерантност ". Опитите му, обаче на два пъти да прокара измененията в Народното събрание, удариха на камък. 

Сега районният министър Андрей Цеков предлага своето виждане по какъв начин да бъде решен казусът.  В новия законопроект е упомената транспортна инфраструктура, в това число мостове, тунели, надлези, подлези, прелези, ВиК инфраструктура, електрически подстанции, хидромелиоративни градежи и други С измененията се планува всички такива обекти да бъдат приключени и въведени в употреба.

Въпреки че на никое място не се загатва автомагистрала „ Хемус “ съответно, за която през последните 2 години и половина стана ясно, че се строи нелегално – по инхаус процедури на държавното сдружение „ Автомагистрали “ и че някои от лотовете ѝ нямат нужната строителна документи, препоръчаните промени в Закон за устройство на територията сигурно ще обиден и нейния статут. Много е евентуално измененията да узаконят и съществени поправки на пътища, правени по контракти за настоящо поддържане, подсилване на свлачища и ремонт на язовири.
Какво се предлага?
Със законопроекта се урежда механизмът, по който градежи или елементи от тях, представляващи обекти на техническата инфраструктура по член 64, алинея 1, т. 1, 2, 3, 4 и 5 от Закон за устройство на територията, както и на хидротехнически уреди и прилежащите им уреди, за които липсват строителни бумаги, само че са били възможни по разпоредбите и нормативите, работили по време на осъществяването им или според настоящия Закон за устройство на територията, да не подлежат на унищожаване и възбрана за прилагане.

Регламентирани са дейностите, които би трябвало да подхващат възложителите и документите, които са нужни, с цел да се подсигурява, че такива градежи дават отговор на откритите в закона съществени условия. 

Предвидено е тези градежите да се декларират в 3-месечен период от влизането в действие на новите промени пред началника на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК), а органите на ДНСК ще правят инспекции на място за положението на всеки градеж. Възложителите на такива градежи ще имат изясненост за дейностите, които би трябвало да подхващат и документите, които са нужни, с цел да се подсигурява, че градежите дават отговор на откритите в закона съществени условия.

За приключените градежи, от началника на ДНСК ще се издава уверение за валидност за употреба при условия и ред, избрани в наредбата по член 177, алинея 2 от Закон за устройство на територията.

Незавършените градежи ще могат да се довършат по общия ред на Закон за устройство на територията, въз основа на утвърдени капиталови планове и издадено позволение за градеж. Въвеждането в употреба на незавършените градежи също ще се организира по общия реда на Закон за устройство на територията.

Наредбата по член 177, алинея 2 се привежда в сходство с този закон в период до 3 месеца от влизането му в действие.
Мотивите на Министерство на регионалното развитие
Според Министерство на регионалното развитие липсва нормативна уредба, която да каже какво се случва с обекти, които дават отговор на техническите правила и нормативи, само че са стартирани или са построени, реконструирани, ремонтирани без изискващите се строителни бумаги – утвърдени капиталови планове и издадено позволение за градеж.

Не са налице и разпореждания, които да дефинират статута на почнали или построени, реконструирани, ремонтирани без изискващите се по Закон за устройство на територията строителни бумаги - утвърдени капиталови планове и издадено позволение за градеж, хидротехнически уреди и прилежащите им уреди, обществена благосъстоятелност на страната и общината, които според чл.137, ал.1, т.1, б. “д “ от Закон за устройство на територията съставляват градежи от първа категория.

Липсата на правна уредба, която да урежда горепосочените градежи води до неспособност тези градежи да бъдат приключени и въведени в употреба, а тяхното унищожаване е нецелесъобразно и стопански голословно в случаите, в които са възможни по разпоредбите и нормативите, работили по време на осъществяването им или според настоящия Закон за устройство на територията “, се показва в претекстовете към законопроекта.
Какви градежи може да бъдат узаконени?елементи на техническата инфраструктура по член 64, алинея 1, т. 1, 2, 3, 4 и 5 от Закон за устройство на територията, като транспортната техническа инфраструктура и оборудванията към нея (мостове, тунели, надлези, подлези, прелези и др.);преносните (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и оборудванията към тях в неурегулирана територия;преносните (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и оборудванията към тях в урегулирана територия;разпределителните проводи и разпределителните устройства и оборудванията към тях (трансформаторни постове, електрически подстанции, пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, понижителни и разпределителни станции и др.), включително присъединителните проводи към сградните съоръжения и общите средства за измерване;хидромелиоративните преносни (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и оборудванията към тях и хидромелиоративните градежи, построени за предотвратяване от нездравословното влияние на водите.Предишният опит
Припомняме, че някогашният районен министър Иван Шишков също бе инициирал промени в Закон за устройство на територията, с които всички сходни инфраструктурни обекти трябваше да придобият статут на толерантност. Промените бяха отхвърлени от депутатите в 48-ото Народно събрание с претекстове, че ДНСК не е издала нито един акт за нелегално строителство. Шишков от своя страна се закани да промени това и в действителност го направи.

В средата на април подопечната на Министерство на регионалното развитие ДНСК издаде актове за нелегално строителство на компании, строили лотове от „ Хемус “, в това число и на държавното „ Автомагистрали “. По този метод страната на процедура глоби сама себе си. Актовете се оспорваха в съда от фирмите.

Веднага по-късно за публично разискване, и то по бързата процедура, бе качен още веднъж същият законопроект. В частичната предварителна оценка на въздействието се посочваше, че няма нужда от спомагателен финансов запас за използването на измененията.

Това обаче не бе изключително правилно, защото през март стана ясно, че откакто обектите бъдат узаконени, те ще трябват да бъдат и застраховани. Не е ясно на каква стойност ще възлиза въпросната застраховка и кой ще поеме сметката за нея. Предишни калкулации на ведомството посочваха, че общата стойност на противозаконните инфраструктурни обекти, е повече от 1 милиарда лева

Промените в Закон за устройство на територията бяха входирани и в Народното събрание, само че откакто встъпи в служба районният министър Андрей Цеков ги изтекли назад. Преди това като член на районната комисия Цеков разясняваше, че със законопроекта на Шишков може да бъде отворена кутията на Пандора, защото не е ясно какъв брой обекти ще попаднат в обсега на толерантност.

Универсалният метод би трябвало да бъде стеснен, с цел да не се отнесе към голям брой обекти. Възможните решения би трябвало да бъдат изследвани деликатно от позиция на правомерност ", сподели Цеков на съвещание на отрасловата парламентарна комисия през юни месец.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР