Министерство на отбраната обяви тръжна процедура за продажба на недвижими

...
Министерство на отбраната обяви тръжна процедура за продажба на недвижими
Коментари Харесай

Министерство продава атрактивни имоти чрез таен търг

Министерство на защитата разгласи тръжна процедура за продажба на недвижими парцели в Благоевградска област, от които не се нуждае. В първата серия за ликвидация през 2021 година са два военни парцела в Гоце Делчев, един в с. Игралище, община Струмяни, и един в с. Горна Брезница, община Кресна. Единият аграрен парцел в Гоце Делчев, в местността Забурдата, е с повърхност от 219 дка и застроен с 3 здания. Началната продажна цена е 1,017 млн. лева, като участниците в търга, който ще се организира в Министерство на защитата на 22 февруари с скрито наддаване, би трябвало да внесат 406 800 лева депозит и да платят 840 лева за тръжна документи.

Въпросният парцел се намира отвън Гоце Делчев, над гробищата, и в миналото там е било военното стрелбище. В момента постройките и вишките са полуразрушени, парцелът е безлюден, в близост има лозя и чукари, което изяснява неналичието на интерес, защото това не е първият път, в която се афишира за продажба, прецизира Struma.bg.

Вторият боен парцел – в местността Над казармата, или местността Горилата, както споделят в Гоце Делчев, се афишира за обмен за първи път. Той е надалеч по-атрактивен, защото е в непосредствена непосредственост до града, по пътя за село Борово, в подножието на планината и от там се открива хубава панорама. Някога там са били военните хранилища за муниции. Имотът с повърхност от 46 дка е застроен с 10 здания, като и все още се охранява. Началната му продажна цена е 297 000 лева, депозитът – 118 800 лева, цената на тръжните документи – 600 лева

Най-високата начална продажна цена е оповестена за парцела в село Игралище, община Струмяни, който е с повърхност от 69 дка и 22 здания. Там се намира тогавашното военно отделение на Военновъздушни сили, значим стратегически обект за отбрана на националната сигурност на страната по въздух, наоколо до границите с Македония и Гърция. Имотът е със сериозна инфраструктура и личен тръбопровод, описаха локални хора, което изяснява високата начална продажна цена от 1 353 700 лева, депозит от 541 800 лева и цена от 840 лева за тръжни документи.

За следващ път е разгласен за продажба боен парцел в село Горна Брезница, община Кресна, намиращ се в местността Воденицата, наоколо до дискотека „ Бриони “. Площта на парцела е от 70 дка, със застроени 25 здания. Началната му продажна цена е 885 000 лева, при депозит от 354 000 лева и цена на тръжни документи от 840 лева

В региона на военния парцел има много частни парцели, като за някои са водени дългогодишни правосъдни разногласия поради многото наследници. Проблем е зародил към постройката на военните в центъра на Гоце Делчев – ДНА, употребен в предишното от НТС, които са имали искания към парцела. Спорните въпроси са изчистени, защото апетитната постройка от 479 кв.м на ул. „ Бяло море “ е включена в план-графика на Министерство на защитата за 2021 година за парцели с отпаднала нужда, които ще бъдат разпродадени.

В листата, одобрен от военния министър Красимир Каракачанов, са включени общо 13 военни парцела в Пиринско. Наред с оповестения към този момент търг за 4-те парцела, още 9 са заложени да бъдат поставени „ на тезгяха “. Сред тях са военните хранилища в Благоевград на ул. „ Айдаровско дере “. Поземленият парцел от 23 дка е със застроена повърхност от 902 кв.м и 9 здания.

Предстои и ликвидация на 4 поземлени парцела в казармения регион на Кресна, в местността Завоя. Единият е с повърхност от 17 дка, с 4 здания, други два от по 25 дка са със 7 и 6 здания, и последният е от 63 дка, с 2 здания.

Разпродадени ще бъдат 3 военни парцели в Сандански. Това са двете стрелбища в местността Вълков камък, като едното е със застроена повърхност от 195 кв.м и 3 здания, а второто, с повърхност от 1505 кв.м, не е застроено. Третият очакван за продажба парцел е военният склад от 21 кв.м в с. Поленица.

Търговете за 9-те парцела на военните предстоят да бъдат оповестени, като през тази година се планува за обмен единствено един парцел на военните в Кюстендилска област. Това е вила „ Пчелина “ на военните в село Сапарево, община Сапарева баня, със застроена повърхност от 95 кв.м върху 1,4 дка.

Иначе Министерство на защитата стартира да се освобождава от недвижимите си парцели с отпаднала нужда през 2008 година, когато са оповестени за ликвидация 243 парцела частна държавна благосъстоятелност – някогашни казарми, хранилища, стрелбища, летища, стопанства, дърводелски цехове, незастроени терени, заведения за хранене от 2008 година Процесът на раздържавяване се засилва при ръководството на настоящия боен министър Красимир Каракачанов, като, въпреки и пандемична, миналата 2020 година се обрисува като рекордна откъм доходи от продажби – близо 16 млн. лева през деветмесечието.

Сред печелещите търгове на Министерството на защитата се открояват няколко крупни купувачи, от които идват 80% от приходите. Две огромни покупки за 4.89 млн. лв. общо прави сдружението “Йотов и наследник България”, което съгласно Търговския указател е лицензиран търговец и експортьор на въоръжение и аварийни елементи. В актива на компанията е боен парцел в Петрич от 3404 кв.м, който е закупила за 1 555 555 лева през 2020 година

Дружеството „ София Ауто България “ ЕАД, което се свързва с някогашния благоевградския народен представител от Съюз на демократичните сили Илиян Попов, е взело участие през ноември предходната година на търг за продажба на парцел на военните в с. Нови хан, община Елин Пелин, Софийска област. Любопитното е, че при наддаването за 7 броя здания в аграрен парцел с обща застроена повърхност от 959 кв.м и 2 броя подземни уреди с обща застроена повърхност от 745 кв.м преди всичко е класирана софийската компания „ Ел Джи Ди “ ЕООД, предложила оферта от 750 000 лева Дружеството победител, което е с капитал от 100 лева, обаче не е внесло в 14-дневния период парите за цената на парцела, дължимите налози, такси и режийни разходи, заради което е признато, че се отхвърля от подписване на договорката. При тази обстановка министърът може да приключи търга или да дефинира за покупател участника, предложил идната по мярка цена. Военният министър Красимир Каракачанов е предпочел втория вид и с негова заповед от 20 януари тази година за покупател е разгласен класираният на второ място участник „ София Ауто България “ ЕАД с оферта от 107 635 лева Така сдружението, представлявано от сина на ексдепутата Илиян Попов – Калоян, получава опцията да придобие парцела на суперизгодна цена, която е 7 пъти по-ниска от тази на първата класирана компания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР