Министерство на отбраната /МО/ прилага „ин хаус“ процедура при доставката

...
Министерство на отбраната /МО/ прилага „ин хаус“ процедура при доставката
Коментари Харесай

Христо Гаджев: МО прилага „ин хаус“ процедура при доставката на горива

Министерство на защитата /МО/ ползва „ ин хаус “ процедура при доставката на горива, предизвести на парламентарен надзор депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

„ По контракт на МО и ТЕРЕМ „ ин хаус “ се закупуват разнообразни горива по друга спецификация. Интересното е, че ТЕРЕМ не се е занимавал с комерсиално ходатайство. Идеята на контракта е да се оздрави ТЕРЕМ ЕАД “, разяснява Гаджев. Той попита за какво се е прибегнало до този контракт, каква е оценката на контракта съгласно министър Заков и предпазен ли е обществения интерес.

„ Договорът за борсово посланичество е от 13 ноември 2020г. и е бил за една година. По решение на възложителя МО е сключил контракт за борсово посланичество за 2500лв. без Данък добавена стойност. От 19 ноември 2021г. до 2022г. е подписан нов контракт “, посочи министърът на защитата от парламентарната естрада. По думите му сдружението „ Снабдяване и търговия “ на МО е с лиценз брокер на ССБ, а ТЕРЕМ е член на Националната стокова борса/НСБ/ и има лицензиран брокер на борсата.

„ На НСБ са подписани контракти за доставка на керосин за 10 млн. 617 хиляди лева, а срокът изтича на до 13 юни 2022г.,

за доставка на авто бензин за 3.5 млн. лева, на дизелово гориво за 1.8 млн. лева и газьор за към 4.5 млн. лева Съгласно контракта за борсово ходатайство в МО ежемесечно постъпват отчети, че договорите се извършват в период. Общ интерес е предпазен. Двете сдружения са с принципал МО, „ ин хаус “ процедурата се извършва в период и съгласно графика “, заключи министърът на защитата.

Последва информация за съответни покупко-продажби, с която националният представител Христо Гаджев обори министър Заков.

„ ТЕРЕМ “ ЕАД е регистриран на борсата 20 дни преди да му е предоставено да закупи горивата. По договорите за авиационен керосин GA1, постигнатата цена на звук е 1537лв., което е със 192 лева повече от междинната борсова цена за този ден, а това е загуба от над 1.180 млн. лева за този ден “, посочи Гаджев. Последваха данни и за другите горива.

„ Автомобилният бензин F 67 е закупен с над 154 лева над междинната цена на звук за същия ден или със загуба от 305 хиляди лева Сделките са на 15 и 22 декември. На 22 декември дизеловото гориво, което е закупено, е с цена от 114 лева над междинната борсова цена, а за газьола цената, с която се надвишава междинната пазарна цена, е 127 лева или загуба за 348 хиляди лева Общо загубите са в размер от над 2 млн. лева, което значи две неща или са тотално некомпетентни, или са имали предумисъл, а умисълът се назовава корупция в тази ситуация “, напомни Гаджев. той разгласи, че ще употребява случая, с цел да връчи сигнал на министъра, а след това сигналът ще бъде изпратен до министър-председателя и на комисията по антикорупция в Народното събрание.

„ Дали претекстовете за нулева приемливост към корупцията държавното управление в действителност са претекстове за толеранция към корупцията “, попита в умозаключение Гаджев.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР